Zimtsterne



Zimtsterne, czyli cynamonowe gwiazdki, to tradycyjne niemieckie ciasteczka wypiekane na Święta Bożego Narodzenia. Pierwszy raz spróbowałam ich na niemieckim jarmarku świątecznym, kiedy jeszcze mieszkałam w Świnoujściu. Posmakowały mi tak bardzo, że dodałam je do swoich obowiązkowych świątecznych wypieków obok pierniczków. Gwiazdki przypadną do gustu miłośnikom marcepanu. Ja lubię jak są lekko ciągnące, dlatego nie piekę ich zbyt długo. Ciasto jest dość klejące i najlepiej je wałkować między dwoma arkuszami papieru do pieczenia. Samo nakładanie lukru z białek też jest trochę żmudne i wymaga cierpliwości, ale efekt na pewno Wam wynagrodzi te starania ;)

 

Składniki:

350g mielonych migdałów

100g cukru pudru

2 białka

2 łyżeczki mielonego cynamonu

 

Glazura bezowa

1 białko

1 szczypta soli

150g cukru pudru

1 łyżka mleka

 

W misce wymieszaj mielone migdały, cukier puder i cynamon. Dodaj 2 nieubite białka i zagnieć ciasto. Owiń je folią spożywczą i schowaj do lodówki na godzinę. 

W międzyczasie ubij pozostałe białko ze szczyptą soli na gęstą pianę. Stale miksując dodawaj po łyżce cukru pudru. Na koniec dodaj łyżkę mleka. Glazura powinna mieć konsystencję gęstego lukru.

Ustaw piekarnik na 170 stopni.

Schłodzone ciasto rozwałkuj między 2 arkuszami papieru do pieczenia na grubość 1 centymetra. Foremką wykrawaj gwiazdki i układaj na blasze wyłożonej pergaminem. Małym pędzelkiem nakładaj na wierzch każdego ciasta cienką warstwę bezowej glazury. Piecz 10-12 minut. Wystudź. Przechowuj w szczelnym pojemniku.

 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2014 green cooking , Blogger