Sałatka ze szparagami i truskawkami
Lubicie połączenia warzyw i owoców? Jest kilka takich klasyków, po które chętnie sięgam, jak np. burak i pomarańcze czy burak i maliny. Lubię dodać garść słodkich rodzynek do bakłażana lub pieczonego w korzennych przyprawach kalafiora, a także warzywny tagine z dodatkiem suszonych moreli. Słodkie owoce znakomicie też smakują z wyrazistymi serami. W tej sałatce znajduje się jedno i drugie, bo jak się okazuje szparagi i truskawki to bardzo zgrany duet, a kozi ser idealnie pasuje do słodkiej truskawki. Bardzo letnia i lekka sałatka. Podana w towarzystwie kieliszka białego wina brzmi jak świetny plan na wieczór :)
Składniki (na 2-3 porcje):
3 duże garście roszponki
pęczek (500g) zielonych
szparagów
250g truskawek bez
szypułek
ok. 100g koziego twarogu
mała garść listków
bazylii
2 łyżki łuskanych
pestek słonecznika
1 łyżka octu
balsamicznego
1 łyżka syropu klonowego
lub płynnego miodu
2 łyżki oleju
rzepakowego tłoczonego na zimno
świeżo zmielony czarny
pieprz
Zagotuj w garnku osoloną wodę. Szparagi umyj, odłam zdrewniałe końce i pokrój na ok. 3 cm kawałki. Główki odłóż na bok. Szparagi wrzuć do garnka i gotuj 2-5 minut w zależności od ich grubości. Na 30 sekund przed końcem dodaj główki. Odcedź na durszlaku i przelej zimną wodą, żeby zatrzymać proces gotowania.
Truskawki pokrój w plasterki. Pestki słonecznika upraż na suchej patelni. W małej miseczce wymieszaj ocet balsamiczny, syrop i olej do uzyskania kremowego sosu.
W dużej misce wymieszaj
roszponkę, szparagi, truskawki, pokruszony twaróg, bazylię,
słonecznik i sos. Wszystko oprósz sporą ilością świeżo zmielonego pieprzu.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz