Zupa grzybowa


Choć grzyby nie są bogatym źródłem wartości odżywczych, to tych smakowych nie można im odmówić. Minionej jesieni wędrując po pobliskich Beskidach udało mi się uzbierać kilka kilogramów pięknych prawdziwków. Grzyby oczyściłam i zamroziłam licząc na to, że będziemy je jeść całą zimę. Niestety nie wytrzymały długo w zamrażalniku ;) Teraz pozostaje się ratować tymi kupnymi i mieć nadzieję, że w kolejnym sezonie zbiory będą większe.
Zupa ta mimo tego, że jest całkowicie wegetariańska, a włoszczyzna w niej ogranicza się tylko do marchewki i cebuli, jest bardzo aromatyczna. Poza tym spokojnie zaspokoi głód na kilka godzin, bo dzięki ziemniakom i kaszy jest też mocno sycąca. Weganie mogą pominąć śmietanę lub zastąpić ją wegańskim substytutem.
Nieco zmodyfikowany przepis z książki Mamuszka Olii Hercules.


Składniki (4-6 porcji):

2,5 litra wody
2 cebule
2 liście laurowe
4 kulki ziela angielskiego
25g suszonych grzybów
1 marchewka
2 duże ziemniaki
100g kaszy gryczanej
200g mrożonych grzybów
sól
pieprz
olej
natka pietruszki
kwaśna śmietana


Suszone grzyby zalejcie niewielką ilością wody i odstawcie na godzinę do namoczenia. 
Do garnka wlejcie wodę, wrzućcie do niej 1 cebulę obraną, ale w całości, liście laurowe, ziele angielskie i suszone grzyby razem z wodą, w której się moczyły. Doprowadźcie wywar do wrzenia i gotujcie 15 minut. Doprawcie solą i pieprzem do smaku.
W międzyczasie posiekajcie drobno drugą cebulę, zetrzyjcie marchewkę na tarce o grubych oczkach oraz obierzcie i pokrójcie w kostkę ziemniaki.
Do gotującego się wywaru wrzućcie ziemniaki i kaszę gryczaną, gotujcie kolejne 15 minut.
Na dużej patelni rozgrzejcie kilka łyżek oleju, dodajcie cebulę i smażcie 5 minut co jakiś czas mieszając. Dorzućcie marchewkę i smażcie kolejne 5 minut. Zawartość patelni przełóżcie do zupy.
Na patelni znów rozgrzejcie niewielką ilość oleju i usmażcie grzyby. Dodajcie je do garnka.
Podawajcie zupę ze śmietaną i natką pietruszki. Smacznego! 




Brak komentarzy:

Publikowanie komentarza

Copyright © 2014 green cooking , Blogger