Kotlety z kaszy jaglanej z serem i szpinakiem
0
Kasza jaglana
,
Szpinak
Pamiętam,
że jeszcze kilka lat temu, przed moją przerwą w blogowaniu, słowo
"kotlet" użyte w nazwie dania wegańskiego lub wegetariańskiego budziło
niemałe kontrowersje. Choć temat ten dziś nie do końca jest mi znany, to
jednak przypuszczam, że niewiele się zmieniło. No bo jak to? Kotlet bez
mięsa? Jak dla mnie puryści dalej się mogą o to spierać. Nie
przywiązuję wagi do nazewnictwa, a tym bardziej nie szukam na siłę
czegoś co w jakikolwiek sposób miałoby to mięso przypominać. Nie tęsknię
za jego smakiem ani trochę. Problem w tym, że nie bardzo wiem jakbym
miała nazwać danie, które z wyglądu owe kolety przypomina ;) Myślę, że
dyskusje są zbędne. Podobnych kotletów robiłam wiele i kilka przepisów
znajdziecie na blogu. Dziś opcja wegetariańska, bo z twarogiem. W smaku
przypominają nieco farsz do pierogów ruskich, ale w zdrowszej wersji, bo
zamiast ziemniaków bazą jest tu kasza jaglana. Kotlety są zwarte, nie
rozpadają się i sprawdzą się zarówno jako danie w towarzystwie surówki
na talerzu, jak i zapakowane w bułkę z sałatą.
Składniki (6 sztuk):
Kotlety:
100g kaszy jaglanej
1/2 kostki półtłustego twarogu (125g)
100g szpinaku baby
1/2 cebuli
1 jajko
2 łyżki bułki tartej + do panierowania
sól pieprz czarny
pieprz ziołowy
olej
Surówka:
2 marchewki
1 mały burak
1 ogórek konserwowy
2 łyżki jogurtu naturalnego
1 łyżka majonezu
1 łyżeczka musztardy
sól
pieprz
suszony czosnek niedźwiedzi
Kotlety:
100g kaszy jaglanej
1/2 kostki półtłustego twarogu (125g)
100g szpinaku baby
1/2 cebuli
1 jajko
2 łyżki bułki tartej + do panierowania
sól pieprz czarny
pieprz ziołowy
olej
Surówka:
2 marchewki
1 mały burak
1 ogórek konserwowy
2 łyżki jogurtu naturalnego
1 łyżka majonezu
1 łyżeczka musztardy
sól
pieprz
suszony czosnek niedźwiedzi
Ugotuj kaszę zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Ostudź.
Cebulę drobno posiekaj. Smaż kilka minut na rozgrzanym oleju. Dodaj szpinak i smaż aż zwiędnie. Dopraw do smaku solą i pieprzem.
Do kaszy dodaj twaróg i ugnieć wszystko tłuczkiem do ziemniaków.
Dodaj jajko i zawartość patelni. Dopraw całość solą, pieprzem i pieprzem ziołowym. Dodaj 2 łyżki bułki tartej i dobrze wymieszaj.
Zwilżonym dłońmi formuj z masy kotlety, obtaczaj w bułce tartej i smaż na rozgrzanym oleju po kilka minut na złoty kolor.
Przygotuj surówkę. Obierz marchewki i buraka. Warzywa zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Dodaj drobno pokrojonego ogórka. Wymieszaj wszystko z jogurtem, majonezem i musztardą. Dopraw do smaku solą, pieprzem i czosnkiem niedźwiedzim.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz