Komosa ryżowa z pieczonym batatem i jarmużem
Składniki (na 3 porcje):
100g suchej komosy ryżowej (quinoa)
1 batat (ok. 400g)
1 łyżeczka mieszanki przypraw ras el hanout
1/2 łyżeczki wędzonej papryki
2 łyżki oliwy
1 cebula
2 ząbki czosnku
1 łyżeczka czarnuszki
1 puszka ciecierzycy
100g posiekanego jarmużu bez twardych łodyg
2 łyżki jagód goji
100g sera feta
sól himalajska
czarny pieprz
Nagrzej piekarnik do 200 stopni. Batata obierz i pokrój w kostkę. W misce wymieszaj 1 łyżkę oliwy z przyprawą ras el hanout, wędzoną papryką i sporą szczyptą soli. Obtocz dokładnie batata, przełóż na blachę i piecz 20 minut.
W międzyczasie ugotuj komosę zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
Na dużej patelni rozgrzej pozostałą oliwę, dodaj pokrojoną w plasterki cebulę i smaż ok. 8 minut co jakiś czas mieszając. Dorzuć drobno posiekany czosnek i czarnuszkę, smaż jeszcze 2 minuty. Do zawartości patelni dodaj ugotowaną komosę, upieczonego batata, odsączoną ciecierzycę, jarmuż i jagody goji. Wlej pół szklanki wody i wszystko dokładnie wymieszaj. Duś ok. 5 minut aż jarmuż nieco zmięknie a woda odparuje. Dopraw do smaku solą i pieprzem, zdejmij patelnię z ognia i wmieszaj pokruszony ser feta.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz