Komosa ryżowa z pieczonym batatem i jarmużem


Idealny wege posiłek to posiłek dobrze zbilansowany. Musi się w nim znaleźć porządna porcja białka, węglowodany i warzywa. Prawidłowo skomponowany posiłek zapewni nam energię i uczucie sytości na wiele godzin. Uwielbiam mieszać struktury i smaki w swoich daniach. Ulubionym i najszybszym pomysłem na obiad jest dla mnie miska rozmaitości, czyli dowolne ziarno (kasza jaglana, kasza gryczana, brązowy ryż, komosa, itp.) + wybrane strączki (ciecierzyca, soczewica, fasola) + dowolne warzywa + dowolne orzechy + opcjonalnie kozi lub owczy ser. Nie może zabraknąć smaku i aromatu, dlatego chętnie sięgam po mieszanki przypraw takie jak garam masala czy ras el hanout. Supermiska, którą dziś Wam proponuję, to naprawdę wysokobiałkowa bomba, która idealnie sprawdzi się w dniach wzmożonego wysiłku, bo źródeł białka jest tu kilka: komosa, ciecierzyca, feta i goji. Do tego miękki i kremowy batat, lekko chrupiący jarmuż i aromat wspomnianej mieszanki. Po prostu posiłek idealny!



Składniki (na 3 porcje):


100g suchej komosy ryżowej (quinoa)

1 batat (ok. 400g)

1 łyżeczka mieszanki przypraw ras el hanout

1/2 łyżeczki wędzonej papryki

2 łyżki oliwy

1 cebula

2 ząbki czosnku

1 łyżeczka czarnuszki

1 puszka ciecierzycy

100g posiekanego jarmużu bez twardych łodyg

2 łyżki jagód goji

100g sera feta

sól himalajska

czarny pieprz


Nagrzej piekarnik do 200 stopni. Batata obierz i pokrój w kostkę. W misce wymieszaj 1 łyżkę oliwy z przyprawą ras el hanout, wędzoną papryką i sporą szczyptą soli. Obtocz dokładnie batata, przełóż na blachę i piecz 20 minut.

W międzyczasie ugotuj komosę zgodnie z instrukcją na opakowaniu.

Na dużej patelni rozgrzej pozostałą oliwę, dodaj pokrojoną w plasterki cebulę i smaż ok. 8 minut co jakiś czas mieszając. Dorzuć drobno posiekany czosnek i czarnuszkę, smaż jeszcze 2 minuty. Do zawartości patelni dodaj ugotowaną komosę, upieczonego batata, odsączoną ciecierzycę, jarmuż i jagody goji. Wlej pół szklanki wody i wszystko dokładnie wymieszaj. Duś ok. 5 minut aż jarmuż nieco zmięknie a woda odparuje. Dopraw do smaku solą i pieprzem, zdejmij patelnię z ognia i wmieszaj pokruszony ser feta.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2014 green cooking , Blogger