Makaron z pomarańczowym sosem jogurtowym i szparagami
Składniki (na 2 porcje):
200g dowolnego suchego makaronu
1/2 kg zielonych szparagów
200g jogurtu typu greckiego
1 mały ząbek czosnku
skórka i sok z 1/2 pomarańczy
2 łyżki oliwy
sól
pieprz
garść wydrylowanych czarnych oliwek
garść świeżych listków bazylii
prażony słonecznik
W garnku zagotuj osoloną wodę. Szparagi umyj, odłam zdrewniałe końce i pokrój na kilkucentymetrowe kawałki. Główki odłóż na bok. Do wrzątku wrzuć szparagi, gotuj ok. 3-5 minut w zależności od ich grubości. Na 30 sekund przed końcem do garnka wrzuć główki. Szparagi odcedź i przelej zimną wodą.
W międzyczasie ugotuj makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
W miseczce wymieszaj jogurt z drobno posiekanym czosnkiem, skórką i sokiem pomarańczy oraz oliwą, dopraw solą i pieprzem. Sos przelej do makaronu, dodaj szparagi i oliwki, wymieszaj. Danie podawaj z prażonym słonecznikiem, listkami bazylii i sporą ilością świeżo zmielonego czarnego pieprzu.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz