Makaron z pomarańczowym sosem jogurtowym i szparagami


 Bardzo lekkie i szybkie danie, którego przygotowanie zajmie tyle, co ugotowanie makaronu. To moja ostatnia szparagowa propozycja w tym sezonie. Tym samym żegnam się z nimi na cały rok. Teraz czas na fasolkę szparagową, kalafior i młode ziemniaczki 😍



Składniki (na 2 porcje):


200g dowolnego suchego makaronu

1/2 kg zielonych szparagów

200g jogurtu typu greckiego

1 mały ząbek czosnku

skórka i sok z 1/2 pomarańczy

2 łyżki oliwy

sól

pieprz

garść wydrylowanych czarnych oliwek

garść świeżych listków bazylii

prażony słonecznik



W garnku zagotuj osoloną wodę. Szparagi umyj, odłam zdrewniałe końce i pokrój na kilkucentymetrowe kawałki. Główki odłóż na bok. Do wrzątku wrzuć szparagi, gotuj ok. 3-5 minut w zależności od ich grubości. Na 30 sekund przed końcem do garnka wrzuć główki. Szparagi odcedź i przelej zimną wodą.

W międzyczasie ugotuj makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu.

W miseczce wymieszaj jogurt z drobno posiekanym czosnkiem, skórką i sokiem pomarańczy oraz oliwą, dopraw solą i pieprzem. Sos przelej do makaronu, dodaj szparagi i oliwki, wymieszaj. Danie podawaj z prażonym słonecznikiem, listkami bazylii i sporą ilością świeżo zmielonego czarnego pieprzu.

Brak komentarzy:

Publikowanie komentarza

Copyright © 2014 green cooking , Blogger