Energy balls z kaszą jaglaną i słonecznikiem


Dziś nowa propozycja na zdrowe słodkości. Biję się w pierś i przyznaję, że takie kulki nie goszczą w mojej lodówce tak często jak kilka lat temu. Odkąd w znanym markecie można nabyć przy kasie batonik z dobrym składem za niecałe 3 zł, często idę na skróty i wybierając się na górski szlak czy dłuższą trasę rowerową kupuję taką przekąskę. Trzeba jednak przyznać, że wybór smaków jest mocno ograniczony, warto więc czasami wykombinować w domu coś innego.



Składniki:

200g miękkich suszonych daktyli
75g pestek słonecznika
2 łyżki masła lub oleju kokosowego
2 łyżki kakao
3 łyżki preparowanej kaszy jaglanej



Do misy robota z ostrzem w kształcie litery "S" wrzuć pestki słonecznika uprażone wcześniej na suchej patelni. Miksuj do uzyskania drobnych kawałków, następnie dodaj daktyle, masło i kakao. Miksuj aż wszystko się połączy i utworzy plastyczną masę. Na koniec dodaj kaszę i jeszcze chwilę miksuj. Lekko zwilżonymi dłońmi formuj małe kuleczki i układaj je na desce. Schładzaj przez 30 minut w lodówce, następnie przełóż do szczelnego pojemnika lub słoika. Przechowuj w lodówce.

Brak komentarzy:

Publikowanie komentarza

Copyright © 2014 green cooking , Blogger