Gryczana granola czekoladowa



Kto choć raz pokusił się o zrobienie domowej granoli, ten już już nigdy nie kupi żadnej innej w sklepie. No dobra, może tylko ja tak mam. Jedno wiem na pewno, granola z przyzwoitym składem kosztuje dużo, a znalezienie takiej, w której będzie wszystko to co lubię do łatwych nie należy. Ta jest idealna, mega chrupiąca i bardzo czekoladowa 😍 Nie dodaję suszonych owoców, bo lepiej teraz dodać świeże. Znakomicie sprawdzą się truskawki, czereśnie lub maliny. Gdy nie mam pod ręką świeżych owoców często dodaję łyżeczkę domowej konfitury. Co wybieracie do granoli? Mleko krowie czy roślinne? A może gęsty jogurt lub chrupiecie bez niczego? Jak lubicie?



Składniki:

300g płatków owsianych
200g niepalonej kaszy gryczanej
65g pestek słonecznika
125g orzechów laskowych
30g nasion chia
½ łyżeczki soli
  35g brązowego cukru
1/3 szklanki płynnego miodu
1/3 szklanki oleju rzepakowego tłoczonego na zimno
½ szklanki kakao


Rozgrzej piekarnik do 180 stopni. Na blachę do pieczenia wyłóż papier do pieczenia.

W małej misce wymieszaj miód, olej i kakao.

W dużej misce wymieszaj płatki owsiane, kaszę gryczaną, słonecznik, orzechy laskowe, chia, sól i cukier. Dolej czekoladowy płyn i dokładnie wymieszaj. Wyłóż wszystko na przygotowaną blachę i wyrównaj. Piecz 20 minut. Po tym czasie lekko przestudź. Granola będzie zbita w całość. Należy ją połamać na kawałki i piec jeszcze 20 minut, w połowie mieszając. Wyjmij blachę z piekarnika, zostaw do całkowitego ostudzenia i przełóż do szczelnej puszki lub słoika.

Brak komentarzy:

Publikowanie komentarza

Copyright © 2014 green cooking , Blogger