Quinoa ze szparagami, burakiem i fenkułem


Szparagi w dalszym ciągu kocham całym sercem, szczególnie te zielone. Bywały lata, w których w szczycie sezonu zajadałam się nimi codziennie. Niestety w tym roku statystyki zostały mocno zachwiane. Nie oznacza to jednak, że nie gościły wcale w mojej kuchni. Jednak było to na tyle rzadko, że stawiałam na prostotę. Głównie był to makaron z oliwą, cytryną, bazylią, parmezanem i oczywiście ze szparagami, a w wersji śniadaniowej jajka ze szparagami ;)

Ze zdjęciami też jakoś nie było po drodze. W dalszym ciągu ciężko mi zagospodarować wolny czas od pracy inaczej niż jeżdżąc na rowerze lub chodząc po górach :) Ale jak się okazuje na dysku znalazło się kilka zaległych przepisów ze szparagami w roli głównej, więc najwyższy czas je opublikować nim szparagowy sezon dobiegnie końca.

Szparagi, buraki i koper włoski to połączenie nie do końca oczywiste, ale bardzo smaczne. A trio to podane w towarzystwie wysokobiałkowej komosy i sera koziego daje nam pełnowartościowy i zbilansowany posiłek.




Składniki:

125g
suchej komosy ryżowej (quinoa)
1/2 łyżeczki mielonego cynamonu
2 średniej wielkości upieczone buraki
pęczek zielonych szparagów (500g)
1/2 małej bulwy fenkułu
1 łyżka posiekanego świeżego koperku
garść listków świeżej bazylii
80g koziego twarogu
2 łyżki orzeszków pinii

Sos:
1 łyżka octu balsamicznego
sok z 1/2 cytryny
1 łyżka syropu klonowego
3 łyżki oleju rzepakowego tłoczonego na zimno
sól himalajska
pieprz świeżo zmielony



Komosę ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Wymieszaj ją z cynamonem.
Buraki pokrój w kostkę, fenkuł w cienkie plasterki.
Orzeszki upraż na suchej patelni.
Zagotuj w garnku osoloną wodę. Szparagi umyj, odłam zdrewniałe końce i pokrój na ok. 3-4 cm kawałki. Główki odłóż na bok. Szparagi wrzuć do gotującej się wody. Gotuj 2-5 minut w zależności od grubości szparagów. Na 30 sekund przed końcem wrzuć główki. Odcedzić i przelej zimną wodą, by zatrzymać proces gotowania.
Wymieszaj wszystkie składniki sosu do uzyskania kremowej konsystencji. Dopraw solą i pieprzem.
W dużej misce wymieszaj wszystkie składniki: komosę, buraki, szparagi, fenkuł, zioła, ser, orzeszki i sos. Spróbuj i w razie potrzeby dopraw jeszcze solą i pieprzem do smaku.

Brak komentarzy:

Publikowanie komentarza

Copyright © 2014 green cooking , Blogger