Razowa tarta ze szparagami
Na blogu zapanowała mała cisza, która jak zwykle o tej porze spowodowana była zachłyśnięciem się wiosną. W ostatnich tygodniach pogoda rozpieszczała nas kolejnymi wyżami, a ja korzystałam z tego ile się dało. Były więc codzienne długie spacery, pierwsze grille i pikniki, a w minionym tygodniu otwarcie sezonu campingowego i wypad pod namiot. Weekend co prawda przywitał nas chłodem i aura zrobiła krok w tył, ale mam nadzieję, że na niezbyt długo. Czas ten zamierzam poświęcić na pierwsze tegoroczne przetwory z rabarbaru: keczup rabarbarowy z przepisu Dominiki z książki Warzywo, rabarbarowy sos hoisin z najnowszego numeru Jamiego i jakiś dżem słodzony ksylitolem. Oby więc zapał mnie nie opuścił ;)
Tymczasem na blogu zamieszczam przepis na pyszną tartę z razowej mąki orkiszowej z dość klasycznym, ale jakże pysznym farszem!
Składniki:
Spód:
150g razowej mąki orkiszowej
150g mąki gryczanej
1/2 łyżeczki soli morskiej
60g zimnego masła
1 łyżka octu z białego wina
3-4 łyżki zimnej wody
- See more at: http://www.everydaycooking.pl/2015/06/gryczana-tarta-z-ricotta-botwinka-i.html#sthash.5nk47Vju.dpuf60g zimnego oleju kokosowego (z lodówki)
1 łyżka octu z białego wina
3-4 łyżki bardzo zimnej wody
Farsz:
150g koziego twarożku
250g jogurtu typu greckiego
kilka gałązek świeżego tymianku lub 1/2 łyżeczki suszonego
ok. 50g świeżo startego parmezanu
3 jajka
1 duży ząbek czosnku drobno posiekany
skórka otarta z 1/2cytryny
sól himalajska
świeżo zmielony czarny pieprz
1 pęczek (500g zielonych szparagów)
Przygotowanie:
Do
misy blendera z ostrzem w kształcie litery "S" wsypać mąkę z solą, dodać zimny olej kokosowy i miksować do uzyskania konsystencji mokrego
piasku. Wlać ocet i wodę, miksować aż ciasto połączy się w całość. Formę na tartę o średnicy 24
cm lub prostokątną o podobnych wymiarach wysmarować olejem kokosowym. Wylepić ją ciastem. Spód
nakłuć widelcem i schłodzić w lodówce przez 30 minut. W tym czasie
nagrzać piekarnik do 200 stopni i przygotować farsz.
Szparagi umyć, odłamać zdrewniałe końce i pokroić według uznania - u mnie przecięte na pół, by pasowały do podłużnej formy. Odłożyć na bok. W misce wymieszać twarożek z jogurtem, parmezanem, tymiankiem, skórką z cytryny, czosnkiem i jajkami. Doprawić solą i pieprzem.
Na
schłodzonym cieście rozłożyć arkusz papieru do pieczenia, obciążyć go
np. suchą fasolą i wstawić do nagrzanego piekarnika na 15 minut.
Następnie zdjąć obciążenie i piec jeszcze 7 minut. Ostudzić. Obniżyć
temperaturę piekarnika do 180 stopni.
Farsz wylać na podpieczony spód. Szparagi ułożyć na tarcie lekko je wciskając w środek. Tartę piec 30 minut. Gdy zacznie się rumienić przykryć wierzch folią aluminiową. Przed podaniem lekko przestudzić. Smacznego!
Farsz wylać na podpieczony spód. Szparagi ułożyć na tarcie lekko je wciskając w środek. Tartę piec 30 minut. Gdy zacznie się rumienić przykryć wierzch folią aluminiową. Przed podaniem lekko przestudzić. Smacznego!
Ta tarta wygląda jak marzenie :)
OdpowiedzUsuńMnie też wiosna zagarnęła; obecny niż też spędzam w kuchni ;)