Krem z groszku z mlekiem kokosowym i miętą
0
Zielony groszek
,
Zupy
W dalszym ciągu pozostaję w kolorystyce wiosennej, choć w tym tygodniu temperatura za oknem aż tak wiosenna nie jest. Na wczorajszy spacer z psem po lesie musiałam znów przyodziać kurtkę zimową. Ale to nic. Długie dni, słońce i soczysta zieleń wokół to rekompensują ;) Musi być też zielono na talerzu czy też w misce jak w tym przypadku. Z niecierpliwością czekam na wysyp rodzimych nowalijek. Póki co stale zajadam szparagi z importu, choć z poczciwego mrożonego groszku też można wyczarować cudo cieszące oko. By zupa była kusząco zielona należy pamiętać o tym, żeby po dodaniu groszku nie gotować jej zbyt długo. Odrobina soku z cytryny też się tu przyda. I orzeźwiająca mięta, która odpowiada za efekt WOW ;)
600g mrożonego zielonego groszku
sok z 1/2 cytryny
sól
pieprz
mleko kokosowe do podania
Przygotowanie:
W
garnku rozgrzać oliwę, dodać czosnek i cebulę, smażyć ok. 7 minut aż
zmiękną. Wlać bulion i mleko kokosowe. Dodać obranego i pokrojonego w
kostkę ziemniaka i miętę, jeśli używamy suszonej. Przykryć i doprowadzić do wrzenia. Gotować ok.
10 minut aż ziemniak zmięknie. Dodać groszek i sok z cytryny. Gotować 5
minut, po czym zmiksować zupę na krem blenderem ręcznym. Jeśli używamy świeżej mięty dodajemy ją przed blendowaniem. Doprawić do
smaku solą i pieprzem. Zupę podawać z kapką mleka kokosowego, posypaną
czarnuszką. Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz