Komosa ryżowa ze szparagami i kozim serem
0
Komosa ryżowa
,
Sałatki
,
Szparagi
Nie mogłam się doczekać! Szparagi to moje ulubione warzywa. W sezonie jadam je codziennie i w ogóle mi się nie nudzą. Oczywiście na nasze polskie przyjdzie nam jeszcze poczekać, ale dostępne są już te z południa Europy. Są całkiem znośne ;) Wczoraj zajadaliśmy się tą sałatką, która składników ma niewiele, ale smakuje wybornie. Całość podkręcona pysznym kremowym sosem cytrusowo - orzechowym.
Składniki (na 2 porcje):
Sałatka:
150g komosy ryżowej
pęczek (500g) zielonych szparagów
100g koziego twarogu
100g łuskanych orzechów włoskich
garść liści bazylii posiekanych
sól
pieprz
Dressing:
skórka otarta z 1/2 pomarańczy
sok z 1/2 cytryny
1 łyżeczka słodkiej musztardy
1 łyżeczka miodu
3 łyżki oleju z orzechów włoskich
sól
pieprz
Przygotowanie:
Kaszę jaglaną ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Ostudzić.
Zagotować w garnku osoloną wodę na szparagi.
Liście sałaty umyć, dokładnie osuszyć i porwać na mniejsze kawałki.
Szparagi umyć, odłamać zdrewniałe końce i pokroić na ok. 3-4 cm kawałki.
Główki odłożyć na bok.
Szparagi wrzucić do gotującej się wody. Gotować 3-5 minut w zależności
od grubości szparagów. Na minutę przed końcem wrzucić główki, a
następnie groszek. Odcedzić i przelać zimną wodą, by zatrzymać proces
gotowania
- See more at: http://www.everydaycooking.pl/2015/06/saatka-ze-szparagami-i-sosem-z-kwiatami.html#more
Komosę ryżową ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Ostudzić.
Zagotować w garnku osoloną wodę.
Szparagi umyć, odłamać zdrewniałe końce i pokroić na ok. 3-4 cm kawałki. Główki odłożyć na bok.
Szparagi umyć, odłamać zdrewniałe końce i pokroić na ok. 3-4 cm kawałki. Główki odłożyć na bok.
Szparagi wrzucić do gotującej się wody. Gotować 3-5 minut w zależności
od grubości szparagów. Na minutę przed końcem wrzucić główki. Odcedzić i przelać zimną wodą, by zatrzymać proces gotowania.
Orzechy uprażyć na suchej patelni. Posiekać.
W małej miseczce wymieszać skórkę z pomarańczy, sok z cytryny, musztardę, miód i olej do uzyskania kremowego sosu.
W dużej misce wymieszać komosę z dressingiem, dodać szparagi, pokruszony ser, orzechy i bazylię. wszystko doprawić solą i pieprzem. Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz