Ciasto z białej fasoli z wanilią i orzechami
Kolejny przepis na zdrowe i błyskawiczne ciasto. Nie napracujecie się przy nim wcale, nie ubrudzicie tony naczyń, a efekt z pewnością Was zachwyci. Czapki z głów temu kto będzie go próbował i nie wiedząc o tym, zgadnie, że głównym składnikiem jest fasola. W ogóle jej nie czuć, a ciasto jest słodkie i obłędnie pachnie wanilią! Łasuchy mogą zamienić orzechy na posiekaną gorzką czekoladę ;)
Składniki (na formę 20x20 cm):
1 puszka białej fasoli opłukanej i osączonej
2 łyżki oleju kokosowego
ziarenka z 1/2 laski wanilii
1/2 szklanki ksylitolu
2 bardzo duże jajka
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
1/2 szklanki płatków owsianych
1/2 szklanki posiekanych orzechów włoskich
Przygotowanie:
Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Formę o wymiarach 20x20 cm wyłożyć papierem do pieczenia.
Do blendera z ostrzem w kształcie litery "S" przełożyć fasolę, dodać wanilię i olej kokosowy, miksować do uzyskania gładkiego kremu. Następnie dodać ksylitol, jajka, proszek do pieczenia i sól, miksować do połączenia się składników. Na sam koniec wmieszać płatki owsiane i orzechy. Masę przelać do przygotowanej formy (będzie płynna). Piec 35-40 minut aż ciasto urośnie, a patyczek wbity w środek będzie suchy. Przed podaniem ostudzić. Smacznego!
Pięknie wygląda. Zapisuję natychmiast:)
OdpowiedzUsuńA jakby dodać do ciasta dojrzałe 2 banany i wyeliminowąc ksylitol, myślisz, że ciasto byłoby nadal smaczne? Czy jednak za mało słodkie? :)
OdpowiedzUsuńNa pewno zmieni smak, będzie czuć banany. Ja bym prędzej zamieniła na jakiś syrop, np. z agawy byłby najbardziej neutralny. Ale jeśli masz ochotę, to możesz dodać banany. Dodałabym wtedy trochę więcej proszku do pieczenia.
UsuńWygląda pysznie i niesamowicie kusi :-).
OdpowiedzUsuń