Naleśniki kasztanowe z dyniowym farszem
Kasztany jadalne i dynia to duet bardzo jesienny i bardzo do siebie pasujący. Przekonałam się o tym nie raz przygotowując warzywne gulasze, makarony. itp. Tym razem miałam ochotę na pierogi z ich udziałem. Ochota ochotą, ale robić się nie chciało, więc poszłam na skróty i padło na naleśniki ;) Naleśniki z mąką kasztanową mają niepowtarzalny smak i są bardzo delikatne. Nie żałujcie orzechów, które dopełniają smaku i wspaniale chrupią.
Składniki (na 4 porcje):
Naleśniki:
100g jasnej mąki orkiszowej
100g mąki kasztanowej
szczypta soli
500ml mleka roślinnego
3 jajka
1 łyżka oleju rzepakowego
Nadzienie:
250g upieczonej i zmiksowanej dyni
100g sera feta
25g parmezanu
duża garść orzechów włoskich uprażonych na suchej patelni
kilka listków świeżej szałwii
świeża gałka muszkatołowa
sól
pieprz
Przygotowanie:
Naleśniki: do miski przesiać obie mąki, dodać szczyptę soli, jajka, mleko i olej. Zmiksować. Ciasto odstawić na 30 minut. Po tym czasie ciasto zamieszać. Jeśli będzie zbyt gęste dolać trochę wody. Na nieprzywierającej patelni smażyć naleśniki.
Nadzienie: piure z dyni wymieszać z pokruszonym serem feta, startym na tarce parmezanem i grubo posiekanymi orzechami. Doprawić do smaku świeżo startą gałką, solą i pieprzem. Na koniec dodać drobno posiekaną szałwię.
Nadzieniem cienko smarować naleśniki, składać w trójkąty i podawać. Smacznego!
musiały być pyszne! szczególnie z takim nadzieniem :)
OdpowiedzUsuńMuszę spróbować zrobić. Robiłem z gravlaxem krem fresh i koperkiem. Marek
OdpowiedzUsuń