Zapiekane papryki z aromatyczną komosą ryżową
5
Papryka
Tak przygotowane papryki będą dobrą propozycją na kolację, ale podane np. w towarzystwie grillowanego sera halloumi i sałaty z winegretem sprawdzą się także jako danie obiadowe.
Składniki (dla 2 osób):
3 papryki
100g komosy ryżowej
2 szalotki
2 ząbki czosnku
1/2 łyżeczki mielonego cynamonu
1/2 łyżeczki wędzonej papryki
1/2 łyżeczki mielonego kminu rzymskiego
1/2 łyżeczki mielonego kardamonu
1 łyżeczka suszonego tymianku
1/2 łyżeczki suszonego oregano
4 łyżki orzeszków pini zrumienionych na suchej patelni
garść czarnych oliwek
6 suszonych pomidorów
sól morska
pieprz
oliwa do skropienia
sól morska
pieprz
oliwa do skropienia
Przygotowanie:
Komosę przesypać do garnka, zalać 1 szklanką (250 ml) wody, przykryć pokrywką i doprowadzić do wrzenia. Gotować ok. 12 minut lub do momentu wchłonięcia całej wody. Ugotowaną komosę wymieszać z przyprawami: cynamonem, wędzoną papryką, kminem, kardamonem i ziołami. Dodać drobno posiekaną szalotkę i czosnek, orzeszki pinii, oliwki pokrojone w plasterki oraz posiekane pomidory. Doprawić solą morską i pieprzem do smaku.
Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Papryki przekroić wzdłuż na pół, usunąć gniazda i nafaszerować kaszą. Warzywa ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, skropić oliwą, przykryć folią aluminiową i piec 25 minut. Zdjąć folię i zapiekać jeszcze 10 minut. Podawać samodzielnie lub z dodatkami. Smacznego!
Komosę przesypać do garnka, zalać 1 szklanką (250 ml) wody, przykryć pokrywką i doprowadzić do wrzenia. Gotować ok. 12 minut lub do momentu wchłonięcia całej wody. Ugotowaną komosę wymieszać z przyprawami: cynamonem, wędzoną papryką, kminem, kardamonem i ziołami. Dodać drobno posiekaną szalotkę i czosnek, orzeszki pinii, oliwki pokrojone w plasterki oraz posiekane pomidory. Doprawić solą morską i pieprzem do smaku.
Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Papryki przekroić wzdłuż na pół, usunąć gniazda i nafaszerować kaszą. Warzywa ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, skropić oliwą, przykryć folią aluminiową i piec 25 minut. Zdjąć folię i zapiekać jeszcze 10 minut. Podawać samodzielnie lub z dodatkami. Smacznego!
Będziemy żreć :)
OdpowiedzUsuńSmacznego :)
UsuńTen komentarz został usunięty przez administratora bloga.
OdpowiedzUsuńUsunęłam przez przypadek Wasz komentarz :( wybaczcie! cieszę się, że smakowało :)
UsuńTaa przez przypadek ... Bo uwierzę :) ale pyszne było faktycznie, dziś będziemy jeść klopsiki z tofu :)
OdpowiedzUsuń