Pieczony omlet ze szparagami
Szparagi! Dalej zajadam się nimi bez opamiętania. Jednego dnia na śniadanie, drugiego na obiad i tak ciągle. Jeszcze nie mam dość, bo wiem, że znów przyjdzie mi na nie czekać cały długi rok. Wśród szparagowych śniadań nie mogło zabraknąć puszystego pieczonego omletu z tymiankiem i kozim serem, obowiązkowo skropionego oliwą truflową. Pyszności!
Składniki (dla 2 osób):
4 jajka (oddzielnie żółtka i białka)
2 łyżki mąki
2 łyżki mleka
sól
garść startego sera koziego + 2 łyżki do posypania
kilka gałązek świeżego tymianku
ok. 16 w miarę cienkich zielonych szparagów
oliwa truflowa do podania
pieprz
Przygotowanie:
Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Wysmarować masłem 2 płytkie formy do
pieczenia o średnicy ok. 18 cm lub najlepiej patelnie, które można
używać w piekarniku.
Szparagi umyć i odłamać stwardniałe końce.
Białka ubić ze szczyptą soli na puszystą masę. Zmniejszyć
obroty miksera do minimum, dodawać po kolei żółtka, mleko i mąkę. Masa powinna być
nadal puszysta. Dodać garść sera i delikatnie wymieszać. Masę przełożyć do przygotowanych foremek, na
wierzchu ułożyć szparagi i posypać resztą sera. Piec 15 minut (3 ostatnie minuty piekłam
z termoobiegiem). Podawać z listkami świeżego tymianku, skropione oliwą truflową i oprószone świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Smacznego!
Wygląda puszyście i pysznie :)
OdpowiedzUsuńTwój omlet wygląda pysznie, bardzo fajny przepis :)
OdpowiedzUsuń