Gryczane placki z kozim serem i szparagami w szynce
Kolejna propozycja na szparagowe śniadanie. Postawiłam na podobne dodatki smakowe jak w przypadku pieczonego omleta, czyli ser kozi, tymianek i oliwę truflową. Pasują do szparagów jak ulał i nigdy się nie nudzą. Oliwę truflową można zastąpić olejem rzepakowym lub rydzowym. Szparagi można ugotować i zawinąć w szynkę bez pieczenia. Ja skorzystałam z tego, że miałam rozgrzany piekarnik. Nie warto go jednak nagrzewać dla tych kilku szparagów. No chyba, że rachunki za prąd Wam niestraszne ;)
Składniki (dla 2-3 osób):
Placki:
1 szklanka mąki gryczanej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
1 jajko
1 szklanka mleka roślinnego
1 łyżka oleju rzepakowego tłoczonego na zimno
1 szalotka drobno posiekana
1 łyżka listków świeżego tymianku + dodatkowo do podania
50g startego twardego sera koziego + dodatkowy do podania
ewentualnie oliwa truflowa do podania
Szparagi:
pęczek zielonych szparagów
100g suszonej szynki parmeńskiej
Przygotowanie:
Piekarnik nagrzać do 200 stopni. Blachę do pieczenia wyłożyć pergaminem. Szparagi umyć, odłamać stwardniałe końce. Każdego szparaga owinąć w połowę plastra szynki. Piec ok. 7-10 minut w zależności od grubości szparagów.
Do miski przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia i solą. Mleko wymieszać z jajkiem i olejem i przelać do mąki, wymieszać. Na koniec do ciasta wmieszać szalotkę, tymianek i ser. Smażyć placki na rozgrzanej nieprzywierającej patelni z obu stron aż nieco podrosną i się zrumienią. Podawać ze szparagami w szynce z dodatkowym tymiankiem i serem oraz oliwą truflową do skropienia. Smacznego!
jaki rodzaj koziego sera? czy można zastąpić zwykłym twarogiem?
OdpowiedzUsuńJuż dopisuję. Użyłam twardego koziego sera długo dojrzewającego. Można zastąpić parmezanem, grana padano lub innym twardym.
OdpowiedzUsuńPysznie podane :)
OdpowiedzUsuń