Owsiane batoniki jabłkowe
3
Batoniki śniadaniowe
,
Ciastka
,
Jabłka
,
Śniadanie
Batoniki owsiane pachnące masłem, miodem i rozmarynem. Lekko kwaskowe dzięki jabłkom. Smakują trochę jak pyszna domowa szarlotka, ale w dużo zdrowszej wersji. Batoniki są bardziej miękkie i wilgotniejsze niż te, które zamieściłam na blogu ostatnio, ale nie ma problemów z ich krojeniem. Ze względu na zawartość owoców nie nadają się do przechowywania dłużej niż 3 dni, o ile nie zjecie ich wcześniej.
Składniki:
200g płatków owsianych
100g posiekanych orzechów włoskich
60g posiekanej żurawiny
60g masła
50g miodu
posiekane igiełki z 1 gałązki rozmarynu
250g musu jabłkowego (użyłam domowego, KLIK)
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżki mielonego siemienia lnianego
Przygotowanie:
Do dużej miski wsypać płatki owsiane, orzechy i żurawinę, wymieszać.
Do rondelka włożyć masło, miód i rozmaryn. Podgrzać na małym ogniu aż masło się roztopi. Dodać mus jabłkowy, proszek do pieczenia i siemię lniane. Dokładnie wymieszać. Mus dodać do miski z płatkami i dokładnie wymieszać. Odstawić.
W tym czasie nagrzać piekarnik do 200 stopni. Foremkę o wymiarach 20x20 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Masę
przełożyć do foremki, wyrównać i docisnąć ręką do dna. Piec 25-30 minut.
Wyjąć z foremki i ostudzić na kratce. Następnie pokroić ostrym nożem na
dowolnej wielkości batoniki. Przechowywać w szczelnym pojemniku.
Smacznego!
Kolejne łakocie które zrobić trzeba - taki must have na diecie ;)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam,
Kasia
Pychotka! *.*
OdpowiedzUsuńTe batoniki musiały być pyszne! :)
Piękne zdjęcia. Uwielbiam takie chrupiące batoniki :)
OdpowiedzUsuń