Kaszotto z dynią
Składniki:
200g kaszy pęczak
200ml cydru
700ml bulionu warzywnego
1 łyżka oliwy
1 łyżka masła
1/2 cebuli
2 ząbki czosnku
1 gałązka rozmarynu
1 laska cynamonu
ok. 700g dyni ze skórą i pestkami
sól morska
pieprz
gałka muszkatołowa
100g sera feta
garść pestek dyni
Przygotowanie:
Piekarnik nagrzać do
200 stopni. Dynię obrać, usunąć włókna i pestki, pokroić w ok.
2-centymetrową kostkę. Ułożyć na blasze wyłożonej pergaminem,
skropić oliwą i piec 15 minut aż będzie miękka.
W tym czasie obrać
cebulę oraz czosnek i drobno posiekać. Oberwać igiełki rozmarynu i
również posiekać. Na dużej patelni rozgrzać oliwę z masłem.
Wrzucić cebulę, czosnek, rozmaryn i cynamon. Smażyć ok. 5 minut
co jakiś czas mieszając. Na patelnię wsypać kaszę i mieszać
aż dokładnie pokryje się tłuszczem. Następnie wlać cydr i
gotować kilka minut aż prawie cały wyparuje. Wlać 2 łyżki
wazowe bulionu. Kiedy kasza go wchłonie dodać kolejne, i tak
dalej do momentu aż będzie ugotowana. Powinno to zająć ok. 20
minut (może zostać trochę bulionu).
Do kaszy dodać dynię,
ser feta i pestki dyni uprzednio uprażone na suchej patelni. Całość
doprawić solą, pieprzem i świeżo startą gałką muszkatołową.
Micha szczęścia!
OdpowiedzUsuńMuszę wyzdrowieć i wtedy będę się zajadać :)
Pozdrawiam ciepło
Kobiecemysli.pl
W takim razie życzę szybkiego powrotu do zdrowia :)
Usuńbardzo apetyczne danie, tym bardziej dla takiej fanki dyni jak ja :)
OdpowiedzUsuńobłędny widok! bardzo smakowicie się prezentuje!
OdpowiedzUsuńwygląda smakowicie:)
OdpowiedzUsuń