Waniliowa panna cotta z sosem truskawkowym z bzem
Idealny letni deser. Niezbyt słodki i dość lekki. Klasyczna, nieco odchudzona dzięki mniejszej zawartości śmietanki, waniliowa panna cotta i truskawki pachnące czarnym bzem. Mniam!
Składniki (2 duże lub 4 mniejsze porcje):
Panna cotta:
200ml śmietanki 30%
250ml mleka 3,2% tł.
50g cukru
1 laska wanilii
3 płaskie łyżeczki żelatyny w proszku
Sos truskawkowy:
300g truskawek
100ml syropu z kwiatów czarnego bzu
Przygotowanie:
Żelatynę namoczyć w 2 łyżkach zimnej wody. Odstawić.
Do rondla wlać mleko i śmietankę. Dodać cukier, ziarenka wanilii i wydrążoną laskę. Zagotować. Laskę wanilii wyrzucić. Do gorącej mieszanki dodać namoczoną żelatynę i mieszać aż do jej całkowitego rozpuszczenia. Ostudzić.
Uwaga! Jeśli przelejemy do naczynek jeszcze płynną mieszankę wszystkie ziarenka opadną na dno w trakcie tężenia. By tego uniknąć, miskę z mieszanką należy umieścić w większym naczyniu wypełnionym lodowatą wodą bądź kostkami lodu i mieszać aż zacznie gęstnieć. Dopiero w tej postaci przelewamy ją do kokilek bądź pucharków i wkładamy do lodówki na co najmniej 1,5h do całkowitego stężenia. Mieszanki nie należy pozostawić samej sobie w lodowatej kąpieli. Wystarczyło, że odwróciłam się na chwilę, a ścięła się na tyle nierównomiernie, że nie udało się utworzyć gładkiej warstwy w pucharku ;)
Kiedy deser się chłodzi przygotować sos. Truskawki umyć, usunąć szypułki i przełożyć do rondla. Dodać syrop i zagotować. Kiedy truskawki zaczną się rozpadać zmiksować wszystko blenderem. Jeśli przeszkadzają wam małe pesteczki, sos można przetrzeć przez sito.
Gotową panna cottę polać sosem i podawać. Smacznego!
Dla takiego deseru mogłabym zrobić wiele. Nawet zacząć ćwiczyć! ;)
OdpowiedzUsuńostatnie zdjęcie - mistrzowskie!
OdpowiedzUsuńWygląda wspaniale.
OdpowiedzUsuń