Energetyczne kulki z suszonych moreli i wiórków kokosa
Pomysł na kolejne kulki mocy jak nazywa je mój luby. Tym razem z suszonych moreli i wiórków kokosa. Zdrowa przekąska, którą warto mieć w lodówce na wypadek nagłego spadku energii. Zapraszam również po przepis na kulki z suszonych fig (klik).
Składniki (na ok. 20 kulek):
200g miękkich suszonych moreli
35g płatków owsianych
10 łyżek wiórków kokosowych
1 łyżka oleju kokosowego
2 łyżki syropu z agawy
Przygotowanie:
Morele pokroić na kawałki, przełożyć do miski i zmiksować blenderem
ręcznym na gładką masę. Płatki owsiane i 4 łyżki wiórków uprażyć na suchej patelni. Kiedy wiórki zaczną brązowieć dodać olej kokosowy i syrop z agawy, wymieszać. Zawartość patelni dodać do owoców, dosypać kolejne 4 łyżki nieuprażonych wiórków. Wszystko wymieszać aż dobrze się
połączy. Odstawić do ostygnięcia. Uformować kulki wielkości orzecha
włoskiego. Obtaczać je w pozostałych 2 łyżkach wiórków. Ułożyć na desce jedna obok drugiej i schłodzić przez 30 minut
w lodówce.
Kulki można przechowywać w szczelnym pudełku w lodówce przez 14 dni. Smacznego!
Z chęcią bym spróbowała, więc zapisuję przepis :)
OdpowiedzUsuńCudeńka! Aż nabrałam dodatkową ochotę na wersje z zurawinką, czy śliwkami. Kradnę pomysł!
OdpowiedzUsuńWarto mieć taki smakowity zapas energii :)
OdpowiedzUsuńWyglądają obłędnie...mistrzowskie zdjęcia.
OdpowiedzUsuńsame pyszności kryją w sobie te małe cuda :)
OdpowiedzUsuń