Czekoladowe ciasto z korzennym syropem
Między jednym wyjazdem a drugim ten tydzień spędzam w domu. W końcu mam czas na planowanie i gotowanie. Sprzyja temu jesienne ochłodzenie, które powoduje, że wylegiwanie się pod kocem z kubkiem herbaty wydaje się być jeszcze bardziej przyjemne. A kiedy na dodatek ma się pod ręką takie pyszne ciacho, to błogostan jest już całkiem blisko ;)
Ciasto jest banalnie proste i szybkie w przygotowaniu. Ma w sobie sporo dobroczynnego kakao, a polane korzennym syropem z procentami mocno rozgrzewa. Gorąco polecam!
Składniki (na formę 20x30 cm):
300g mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 czubate łyżki kakao
175g cukru
175ml mleka
100ml oleju rzepakowego
1 duże jajko
1 łyżka ekstraktu waniliowego
skórka otarta z 1 pomarańczy
Syrop:
50g cukru
200ml wody
4 strączki kardamonu lekko rozgniecione
1 laska cynamonu
1 laska wanilii
8 ziarenek czarnego pieprzu
2 łyżki płynnego miodu
skórka otarta z 1 pomarańczy
50ml likieru pomarańczowego (np. Cointreau)
Przygotowanie:
Przygotować syrop. Do rondla wsypać cukier, wlać wodę, dodać kardamon, cynamon, laskę wanilii wraz z wydrążonym miąższem i pieprz. Gotować aż syrop się zredukuje i będzie gęsty. Zdjąć z ognia i ostudzić. Wymieszać z miodem, skórką pomarańczy i likierem. Schłodzić w lodówce.
Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Formę o wymiarach 20x30 cm wyłożyć papierem do pieczenia.
Do jednej miski przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia i kakao, wsypać cukier i wymieszać. Do innej miski wlać mleko i olej, dodać jajko, ekstrakt waniliowy i skórkę pomarańczy, ubić. Płynne składniki wlać do suchych i zmiksować. Ciasto przełożyć do formy i piec 25-30 minut do suchego patyczka. Po kilku minutach jeszcze ciepłe ciasto wyjąć z formy, zrobić dziurki widelcem lub wykałaczką na całej powierzchni i skropić syropem. Ewentualnie podawać ciasto osobno z syropem i skrapiać wedle upodobania. Smacznego!
piękne zdjęcia.
OdpowiedzUsuńa bohater... obłędny!
Zakochałam się z w tym cieście! Mam ochotę teraz zjeść kawałek i wskoczyć pod kocyk :D
OdpowiedzUsuńCiasto czekoladowe, to jest to co najbardziej lubię!
OdpowiedzUsuńCiekawy pomysł z tym syropem :)
OdpowiedzUsuńCiasto jak znalazł na jesień:)
OdpowiedzUsuń