Kurki w śmietanie
5
Klasyka, czyli kurki w śmietanie z cebulą i natką pietruszki. Koniecznie do zrobienia w sezonie. Szybkie, proste i pyszne. I choć nie przepadam zbytnio za dużą ilością natki pietruszki, jadłam aż uszy mi się trzęsły, bo kurki pasują do niej idealnie.
Składniki (dla 1 osoby):
200g kurek
1/2 małej cebuli pokrojonej w piórka
sól
pieprz
75ml płynnej śmietanki 30%
garść natki pietruszki
sok z 1/4 cytryny
kawałek masła
oliwa
Przygotowanie:
Kurki oczyścić. Na patelni rozpuścić masło razem z niewielką ilością oliwy. Dodać kurki i cebulę. Doprawić solą i pieprzem. Smażyć ok. 8 minut co jakiś czas mieszając aż grzyby puszczą sok, a cebula zmięknie. Wlać śmietanę i dodać połowę natki pietruszki. Gotować jeszcze 1 minutę. Patelnię zdjąć z ognia, dodać sok z cytryny, posypać resztą natki i od razu podawać z chlebem. Smacznego!
chyba moje ulubione wydanie kurek :]
OdpowiedzUsuńPycha, u mnie też już były w trochę innej postaci:)
OdpowiedzUsuńUwielbiam kurki w takim wydaniu, są przepyszne: )
OdpowiedzUsuń;) mniam
OdpowiedzUsuńKurki w śmietanie, pyszna klasyka gatunku!:-)
OdpowiedzUsuń