Jogurtowe ciasto z jagodami
Tegoroczny lipiec pod względem pogody jest niesamowity. Nie pamiętam takiego lata. Nie wiem jak w innych rejonach Polski, ale w Świnoujściu od blisko 3 tygodni nie opuszcza nas słoneczna aura i prawdziwie letnie temperatury. Nie marnuję czasu na siedzenie w kuchni. Wybieram szybkie obiady i desery. I choć miałam wielką ochotę na szwedzkie bułeczki z jagodami J. Olivera, postanowiłam porzucić pomysł zabawy z ciastem drożdżowym. Poszłam na skróty korzystając już ze sprawdzonego przepisu na ciasto jogurtowe wzbogacając je o skórkę pomarańczy, kardamon i kruszonkę. Nie oszukujmy się, daleko mu do pięknie pachnącego drożdżowego, ale i tak wszystkim smakowało. Polecam tym, którzy tak jak ja pragną szybkich wypieków :)
Składniki (na formę 25x36 cm):
(wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową)
160ml oleju słonecznikowego lub rzepakowego
1 szklanka cukru
skórka otarta z 1 pomarańczy
1 duże lub 2 mniejsze jajka
600g jogurtu typu greckiego
1/2 kg mąki pszennej
2 łyżeczki sody oczyszczonej
2 łyżeczki zmielonego kardamonu
600gjagód
Kruszonka:
100g mąki pszennej
50g zimnego masła
50g cukru
Przygotowanie:
Piekarnik nagrzać do 170 stopni. Formę o wymiarach ok. 25x35cm wysmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia.
Przygotować kruszonkę. Mąkę przesiać do miski, wymieszać z cukrem, dodać pokrojone na małe kawałki masło. Rozetrzeć palcami do postaci kruszonki. Włożyć do lodówki na czas przygotowania ciasta.
Do jednej miski przesiać mąkę z sodą oczyszczoną i kardamonem, wymieszać.
Do drugiej miski wlać olej, dodać cukier, skórkę pomarańczy i jajka.
Wymieszać trzepaczką do uzyskania jednolitej masy. Dodać jogurt i
jeszcze raz wymieszać.
Wsypać mąkę i wymieszać krótko do połączenia się składników. Ciasto powinno mieć mniej więcej taką teksturę jak to na muffinki.
Masę przełożyć do przygotowanej formy. Na wierzchu rozłożyć owoce,
posypać kruszonką i piec 45-50 minut do suchego patyczka. Przed
podaniem ostudzić. Ewentualnie podawać oprószone cukrem pudrem.
Smacznego!
Witam,czy można dać jakąś mąke pełnoziarnistą?
OdpowiedzUsuńWitam, mąką pełnoziarnista jest zbyt ciężka. Ewentualnie możesz spróbować wymieszać pół na pół ze zwykłą pszenną.
Usuńwygląda zniewalająco pysznie :) ja jeszcze muszę zrobić jakieś ciacho z jagodami, narazie robiłam inne rzeczy, ale i na ciasto przyjdzie czas :)
OdpowiedzUsuńbardzo apetycznie wygląda :)
OdpowiedzUsuńZrobiłam wg tego przepisu, ale ciasto wyszło ciemne w kolorze miodowym ... a dałam tylko jedną lyzeczke kardamonu . Na zdjęciu u Ciebie jest jasny kolor... Ciasto smaczne i w kolorze wilgotne :)
OdpowiedzUsuńMoje było zdecydowanie jasne. Może wina mąki (ja użyłam tortowej), kolor żółtka jajka albo piekarnika. Grunt, że smakowało :)
UsuńCiasto smaczne i wilgotne :) u mnie tez tortowa. A moze za dlugo trzymalam w piecu, bo godzinke :)
OdpowiedzUsuńPiekarnik piekarnikowi nierówny niestety, więc najlepiej czas dostosować do własnego :)
Usuń