Kakaowe ciasto jogurtowe z truskawkami
Lubię dobre przepisy, które można łatwo modyfikować i jest pewność, że zawsze wyjdzie z tego coś dobrego. Tak jest z tym przepisem na ciasto jogurtowe, które parę dni temu piekłam z rabarbarem. Tym razem postanowiłam poszaleć z truskawkami :) Zamieniłam zwykły cukier na ciemny muscovado i dodałam do ciasta 3 łyżki kakao. Wyszedł całkiem przyzwoity murzynek o lekko karmelowym posmaku. Bardzo puszysty, lekki i wilgotny. Posmakował nam tak bardzo, że pokaźnych rozmiarów blacha znikła tak szybko jak się pojawiła ;)
Składniki (na formę 25x36 cm):
(wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową)
160ml oleju słonecznikowego lub rzepakowego
1 szklanka ciemnego cukru muscovado (można dać jasny, demerara lub zwykły)
1 duże lub 2 mniejsze jajka
600g jogurtu typu greckiego
1/2 kg mąki pszennej
3 łyżki kakao
2 łyżeczki sody oczyszczonej
700g truskawek
Przygotowanie:
Piekarnik nagrzać do 170 stopni. Formę o wymiarach ok. 25x35cm wysmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia.
Do jednej miski przesiać mąkę z sodą oczyszczoną i kakao.
Do drugiej miski wlać olej, dodać cukier i jajka.
Wymieszać trzepaczką do uzyskania jednolitej masy. Dodać jogurt i
jeszcze raz wymieszać.
Wsypać sypkie produkty i wymieszać krótko do połączenia się składników. Ciasto powinno mieć mniej więcej taką teksturę jak to na muffinki.
Masę przełożyć do przygotowanej formy. Na wierzchu rozłożyć truskawki (większe przekrojone na pół) i piec 45-50 minut do suchego patyczka. Przed
podaniem ostudzić. Ewentualnie podawać oprószone cukrem pudrem.
Smacznego!
Piękny nagłówek i cała reszta też !:)
OdpowiedzUsuńCieszę się,że Ci się podoba :) Miałam tremę :P
UsuńCUDOWNE ZDJĘCIA!
OdpowiedzUsuńPozdrawiam!
Bardzo mi miło :)
Usuńkolorem mnie to ciasto powaliło!!! upiekę na 100% bo sezon truskawkowy już się zaczął :)
OdpowiedzUsuńPrzepysznie wygląda! :)
OdpowiedzUsuńAle się pozmieniało! Pięknie! Gratuluję własnej domeny :)
OdpowiedzUsuńDzięki Veroniko :) Myślę,że zmiany na lepsze.
UsuńWitam, czy dwie łyżeczki proszku zamiast sody udźwigną to ciacho czy zaliczę zakalec ? Mam uczulenie na smak sody w ciastach i jeśli to tylko możliwe zamieniam ją na proszek.Pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńTeż nie lubię smaku sody, ale uwierz mi, że w tym przypadku, czyli przy dużej ilości jogurtu sprawdzi się lepiej niż proszek, bo kwaśny jogurt nieco zneutralizuje jej smak. Proszek będzie bardziej wyczuwalny.
Usuń