Makaron z białymi szparagam i oliwą truflową
Szparagowego szaleństwa ciąg dalszy :) Dziś makaron z białymi szparagami, pleśniowym serkiem kozim i bardzo ważnym akcentem jakim jest oliwa truflowa! Ona i białe szparagi to duet idealny. Jeśli go jeszcze nie znacie, pora to zmienić. Makaron dodatkowo posypałam płatkami sera pecorino i lekko podprażonym suchym makiem, który również znakomicie się tu wkomponował. Polecam!
Składniki (na 2 porcje):
250g dowolnego makaronu (u mnie papardelle)
8 białych szparagów
6 plasterków pleśniowego sera koziego (w roladce)
ser pecorino
łyżka suchego maku podprażonego na suchej patelni
oliwa truflowa
pieprz
Przygotowanie:
W 2 garnkach zagotować wodę, posolić. Szparagi obrać na całej długości
obieraczką do warzyw (oprócz główek). Oderwać zdrewniałe końce (ok. 3-4
cm). Pokroić na 4 cm kawałki. Wrzucić do osolonej wody i gotować ok. 6-8
minut w zależności od grubości szparagów. Na 3 minuty przed końcem do
garnka wrzucić główki. Szparagi odcedzić i schłodzić pod zimną wodą,
odłożyć.
W tym samym czasie w drugim garnku ugotować makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Odcedzić.
Makaron przełożyć na talerze. Ułożyć szparagi i kozi ser. Całość skropić oliwą truflową, posypać płatkami sera pecorino i makiem. Od razu podawać. Smacznego!
Pięknie wygląda! Aż szkoda jeść! :)
OdpowiedzUsuńApetycznie wygląda i ta kombinacja smakowa...
OdpowiedzUsuńpysznie :)
No wspaniały obiad. Zjadłabym :)
OdpowiedzUsuńWspaniłe danie ze szparagami. Love szparagi!
OdpowiedzUsuńPyszności!
OdpowiedzUsuńObiad idealny :) wygląda przepysznie!
OdpowiedzUsuń