Kruche ciasto migdałowe z rabarbarem i marcepanem
Korzystam z dobrodziejstw wiosny ile się tylko da :) W kuchni królują szparagi i rabarbar! To moje pierwsze ciasto rabarbarowe w tym sezonie. Obowiązkowo musiało być z kruszonką. Skorzystałam ze znanego mi przepisu, który wielokrotnie już modyfikowałam i wypróbowywałam z innymi owocami. Jest szybki i banalnie prosty, a ciasto wcale nie wypada blado na tle klasycznych ucieranych placków z rabarbarem, no i ta kruszonka <3
Zdecydowałam się zmniejszyć ilość cukru w cieście na rzecz tartego marcepanu, który rozsypałam na spodzie i przykryłam warstwą kwaśnego rabarbaru. Te dwa smaki znakomicie się uzupełniają. Gorąco polecam! :)
Na podstawie tego przepisu.
Składniki (na tortownicę o śr. 24 cm):
200 g mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
100 g cukru
150 g mielonych migdałów
200 g zimnego masła
100g zimnego marcepanu
1 łyżka skrobii kukurydzianej lub ziemniaczanej
1/2 kg rabarbaru
cukier puder do podaniaPrzygotowanie:
Piekarnik nagrzać do 180 stopni.
Okrągłą formę o średnicy 24 cm wysmarować masłem. Wyłożyć papierem do
pieczenia lub oprószyć mąką.
Rabarbar umyć i pokroić na 1-2 cm kawałki, wymieszać ze skrobią.
Mąkę
przesiać do miski razem z proszkiem do pieczenia. Dodać
mielone migdały i cukier, wymieszać. Wrzucić pokrojone na kawałki masło.
Ciasto wyrobić mieszadłem miksera na grubszą kruszonkę. 3/4 kruszonki wyłożyć do
formy dociskając do dna, resztę odłożyć. Na cieście rozsypać
równomiernie marcepan starty na tarce, kawałki rabarbaru i pozostałą kruszonkę. Piec 45-50
minut, ostudzić. Ciasto podawać oprószone cukrem pudrem.Smacznego!
Rabarbarowo i u Ciebie...
OdpowiedzUsuńwarto korzystać z sezonowych dobrodziejstw... ciasto wygląda przepysznie :)
Mniam... wygląda przesmakowicie :)
OdpowiedzUsuńAaaale bym zjadła. Wygląda pysznie. Migdały z rabarbarem - raj :))
OdpowiedzUsuń