Kruche ciasteczka cytrynowe z makiem
3
Ciastka
Bardzo kruche ciasteczka cytrynowe. Szybkie w przygotowaniu, bez wyrabiania i wałkowania. Suche składniki mieszamy z roztopionym masłem, ciasto chłodzimy, formujemy kuleczki i pieczemy 12 minut. Bardzo proste prawda? Mi najlepiej smakują maczane w gorącej herbacie :)
Zmodyfikowany przepis z niemieckiego wydania Jamie Magazine. Zmniejszyłam ilość cukru i skórki z cytryny, w całości zastąpiłam biały cukier trzcinowym i dodałam suchy mak.
Składniki (na ok. 40 ciastek):
300g mąki pszennej
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
200g cukru trzcinowego (można dać jeszcze mniej)
skórka otarta z 2 cytryn
sok z 1,5 cytryny
170g roztopionego masła
2 łyżki suchego maku
Przygotowanie:
Mąkę przesiać do miski razem z sodą oczyszczoną, dodać cukier i mak, wymieszać. Masło wymieszać ze skórką i sokiem z cytryn. Wlać do mąki, wymieszać i zagnieść kulę. Ciasto zawinąć w folię spożywczą i schłodzić w lodówce przez 30 minut.
Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Blachę do pieczenia wyłożyć pergaminem.
Z ciasta odrywać małe kawałeczki i formować kulki wielkości orzecha włoskiego, układać na blasze w odstępach 3 cm. Kulki delikatnie spłaszczyć łyżką. Piec 12 minut. Studzić na kratce kuchennej. Smacznego!
Wspaniałe ciacha! Uwielbiam maczać ciastka w herbacie ! Są wtedy najsmaczniejsze :)
OdpowiedzUsuńCiasteczka z makiem, pycha! :)
OdpowiedzUsuńBardzo lubię połączenie maku z cytryną, więc Twoje ciasteczka z pewnością by mi smakowały :)
OdpowiedzUsuń