Krem z batatów z imbirem i masłem orzechowym
Kto by pomyślał, że dodanie do zupy masła orzechowego tak urozmaici jej smak :) Jest pyszna! Myślę, że pomysł ten sprawdzi się zarówno w tym kremie z batatów, jak i marchewki czy dyni. Polecam!
Składniki (na 3-4 porcje):
2 łyżki oleju
1 cebula
2 ząbki czosnku
kawałek imbiru wielkości kciuka
2 duże bataty (ok. 600g)
1 litr bulionu warzywnego
sól
pieprz
3 łyżki masła orzechowego
opcjonalnie świeża kolendra do podania
Przygotowanie:
Cebulę i czosnek drobno posiekać. Imbir obrać i zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Bataty obrać i pokroić w kostkę. Olej rozgrzać w garnku. Wrzucić cebulę, czosnek i imbir. Smażyć ok. 5 minut co jakiś czas mieszając. Dodać bataty i smażyć jeszcze 5 minut. Warzywa zalać bulionem, doprowadzić do wrzenia i gotować 20 minut na małym ogniu. Zupę zmiksować na krem. Doprawić solą i pieprzem. Dodać masło orzechowe i wymieszać. Smacznego!
Zjadlabym :-)
OdpowiedzUsuńCudowne połączenie smaków :) Bardzo chciałabym spróbować :)
OdpowiedzUsuńPodoba mi się pomysł na dodanie masła orzechowego. Ciekawa jestem smaku takiej zupy. :)
OdpowiedzUsuńskąd taki ciekawy kubek? :)
OdpowiedzUsuńKubek był doniczką na kwiatek ;)
UsuńWypróbowałam od siebie dodając chili i muszę przyznać, że naprawdę pyszna zupa :)
OdpowiedzUsuńkachaj
:)
Usuń