Crostata z kozim twarożkiem i buraczkami
14
Buraki
,
Tarty wytrawne
Kocham duet koziego sera i słodkich buraczków! Często jadam z nimi kanapki, dodając sałatę i orzechy. Tym razem postanowiłam pójść krok dalej i przygotować crostatę. Wyszło rewelacyjnie! Obłędnie kruche ciasto, lekki kozi twarożek z dodatkiem miodu, cienkie plasterki buraczka, a wszystko okraszone dobrą oliwą, świeżym tymiankiem i orzeszkami pini. Bardzo bardzo pysznie i aromatycznie! Crostatę przygotowuje się szybciej niż tradycyjną tartę, a i ciasto jest moim zdaniem lepsze. Smakuje dobrze na ciepło, ale na zimno jako prowiant piknikowy sprawdza się równie znakomicie. Gorąco polecam.
Składniki (dla 3-4 osób):
200g mąki pszennej
75g zimnego masła
1/2 łyżeczki soli morskiej
1 łyżeczka octu z białego wina
50ml zimnej wody
Nadzienie:
150g lekkiego koziego twarożku
2 łyżki płynnego leśnego miodu
2 ugotowane buraczki średniej wielkości
4 gałązki tymianku
2 łyżki orzeszków pini
dobra oliwa extra vergine
sól morska
pieprz
1 małe jajko
Przygotowanie:
Do misy miksera przesiać mąkę razem z solą. Dodać ocet i masło pokrojone na kawałki. Hakiem miksera wyrabiać ciasto. Kiedy zacznie przypominać grubą kruszonkę, wlać zimną wodę i wyrabiać aż połączy się w całość. Wyjąć ciasto na stolnicę i zagnieść je w kulę. Owinąć w folię spożywczą i schłodzić przez 30 minut w lodówce.
Piekarnik nagrzać do 200 stopni. Twarożek wymieszać z miodem. Buraczki pokroić w cieniutkie plasterki. Schłodzone ciasto rozwałkować na podsypanej mąką stolnicy na okrąg o grubości 2-3 mm. Na cieście rozsmarować twarożek pozostawiając 2-3 cm wolnego brzegu. Na nim ułożyć plasterki buraczków, posypać listkami tymianku z 2 gałązek, skropić oliwą, oprószyć solą i pieprzem oraz posypać orzeszkami. Wolne brzegi ciasta zawinąć do środka i posmarować roztrzepanym jajkiem. Piec 30 minut, aż crostata się zrumieni. Podawać lekko przestudzoną, z pozostałymi listkami tymianku i dodatkową oliwą. Smacznego!
wygląda obłędnie, a zdjęcia przepiękne, jak obrazy :)
OdpowiedzUsuńHehe dziękuję,aż się rumienię:)
UsuńAle przede mną długa druga do nauki i lepszego sprzętu ;)
UsuńPIĘKNA!
OdpowiedzUsuńMusi bosko smakować.
Crostata to słodka tarta, najczęściej z marmoladą.
OdpowiedzUsuńNie będę polemizować, bo faktycznie nie mam dokładnej wiedzy na ten temat.Użyłam tego samego przepisu na ciasto jak przy crostacie z dynią.Tamten przepis zaczerpnęłam z niemieckiego magazynu,gdzie tartę nazwano crostatą.Być może odpowiedniejsze by było słowo galette albo po prostu tarta.
Usuńkapitalne danie !
OdpowiedzUsuńZgadzam się z wykrywacz smaku, świetne zdjęcia i bardzo ładnie podana crostata! Przede wszystkim świetny skład :D
OdpowiedzUsuńDziękuję:)
UsuńUuu jakie ciekawe połączenie :) Podoba mi się :)
OdpowiedzUsuńtakiego połączenia - serek kozi z buraczkami, a zdjęcia prezentują się bardzo pysznie :)
OdpowiedzUsuńWygląda obłędnie, uwielbiam ser kozi w połączeniu z buraczkami... Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl
OdpowiedzUsuńTa tarta smakuje przepysznie,jedlismy ja dzisiaj na obiad!Ciasto jest bardzo lekkie i chrupiace.Zamiast tymianku dodalam swiezego rozmarynu,ktory obecnie tutaj kwitnie(mieszkam w poludniowej Francji
OdpowiedzUsuńPozdrawiam Monika Aubert
Cieszę się ogromnie,że tarta smakowała:) i zazdroszczę mieszkania w południowej Francji, w Polsce w dalszym ciągu śnieg :(
OdpowiedzUsuń