Rogaliki z ciasta ziemniaczanego
18
Ciastka
Nie pałam jakąś przesadną miłością do pączków. Nie pamiętam kiedy je jadłam. W Tłusty Czwartek wybieram zawsze coś innego. Przeważnie są to drożdżowe rogaliki z marmoladą. W tym roku nie miałam jednak czasu na bawienie się drożdżami i wybrałam szybszą alternatywę - rogaliki z ciasta ziemniaczanego. Jakkolwiek to brzmi, nie bójcie się, ziemniaków w ogóle w nich nie czuć :) Za to z ciastem pracuje się szybko i bezproblemowo. Wałkuje się dobrze, a rogaliki świetnie wyrastają. Najlepsze są zaraz po ostygnięciu, ale i na drugi dzień dają radę :) I choć daleko im do prawdziwych drożdżowych, to jednak naprawdę dobry pomysł na szybki wypiek. Rogaliki nadziałam słodką marmoladą z płatków róż.
Składniki (na ok. 50 rogalików):
250g ugotowanych ziemniaków
350g mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
150g cukru pudru
1 jajko
1 łyżka oleju
+ mąka do oprószenia blatu
+ marmolada do nadziania
+ 1 jajko do posmarowania rogalików
Przygotowanie:
Ziemniaki przecisnąć przez praskę, dodać mąkę, proszek do pieczenia, cukier puder, jajko i olej. Zagnieść gładkie i elastyczne ciasto. Jeśli ciasto będzie się bardzo kleiło, można dodać trochę mąki (ja dodałam małą garść). Ciasto podzielić na 4 części. Każdą rozwałkować na koło o 2-3 mm grubości. Można sobie pomóc, odrysowując koła dużym talerzem. Każde koło pokroić jak pizzę na 8 kawałków. Na szerszej części układać po ok. 1 łyżeczce nadzienia i zwijać ciasto do środka, tworząc kształt rogalika. Rogaliki ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Każdy posmarować jajkiem roztrzepanym z 1 łyżką wody. Piec 25 minut w temperaturze 175 stopni. Studzić na kratce. Ewentualnie przed podaniem oprószyć cukrem pudrem. Smacznego!
hehe poczytałam i właśnie się zaczęłam zastanawiam co by było gdyby proszek drożdżami w proszku zastąpić :) może by dało radę?
OdpowiedzUsuńMożna by pokombinować :) Ziemniaki zamiast masła w cieście drożdżowym :)
UsuńRzeczywiście fajny, szybki przepis. Rogaliki uwielbiam! A odnośnie ciasta z ziemniakami- moja babcia robiła najlepszy na świecie sernik z ziemniakami- po prostu boski! ;)
OdpowiedzUsuńCiekawa jestem jak taki smakuje :)
Usuńhmmm uwielbiam takie ciasto ;)
OdpowiedzUsuńRogaliki kojarzą mi się z przepisami babci, szczególnie takie jak Twoje, z ziemniakami. Smakowicie!
OdpowiedzUsuń:)
Usuńprzepis zapamietany:)
OdpowiedzUsuńśliczny koszyczek;)
Dziękuję :) Koszyczek - nowy nabytek, mam ostatnio do takich słabość ;)
UsuńWspaniałe te rogaliki i przepiękne zdjęcia, bardzo mi się u Ciebie podoba:-)
OdpowiedzUsuńAniu,boskie zdjęcia,padłam na obydwa kolana:)
OdpowiedzUsuńDziękuję bardzo za miłe słowa,ale do Ciebie jeszcze mi daleko :) P.S. Tylko Ania to nie ja :P Naprawdę mam na imię Karolina,choć Ania to ładne imię ;)
UsuńKocham takie rogaliki - aż mi teraz ślinka cieknie :)
OdpowiedzUsuńWyśmienite a koszyk przypomniał mi dawne czasy.... dzieciństwa :)
OdpowiedzUsuńNigdy takich nie robiłam, ale musialy być pyszne :)
OdpowiedzUsuńBardzo ciekawy przepis, ja kiedyś piekłam pierniczki z ziemniakami i też wyszły pyszne.
OdpowiedzUsuńa gdzie kupiłaś ten koszyczek? :)
OdpowiedzUsuńTu: http://www.bellemaison.pl/
Usuńale z tego co widziałam już ich nie ma :(