Crumble z jabłkiem i marcepanem
Crumble, czyli owoce zapiekane pod kruszonką to idealny deser do przygotowania na szybko. Nadają się do niego niemal każde owoce. U mnie po raz kolejny z jabłkami, ale tym razem z dodatkiem słodkiego marcepanu i migdałową kruszonką. To już czwarte crumble na blogu i zapewne nie ostatnie :)
Zapraszam również po pozostałe: migdałowe crumble z czereśniami, crumble z jabłkami i jeżynami oraz kokosowe crumble ze śliwkami.
Do wypróbowania w sezonie na poszczególne owoce :)
Składniki (na 2 porcje):
1 duże jabłko
40g marcepanu startego na tarce
50g mielonych migdałów
25g brązowego cukru
25g zimnego masła pokrojonego na małe kawałki
Przygotowanie:
Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Jabłko obrać, usunąć gniazdo nasienne, pokroić w kostkę. Wymieszać ze startym marcepanem, rozłożyć do 2 małych naczyń do zapiekania o poj. 200ml.
Wsypać do miski migdały i cukier. Dodać pokrojone na małe
kawałki masło i rozetrzeć wszystko razem palcami do otrzymania kruszonki. Wysypać ją na owoce i piec ok. 20-25 minut. Podawać ciepłe z gęstym jogurtem naturalnym.
toż to czysta rozkosz... idealne połączenie smaków :)
OdpowiedzUsuńMNIAM MNIAM!
OdpowiedzUsuń