Ciasto pomarańczowe z polentą wg Sophie Dahl
8
Ciasta
Czasami warto postawić na prostotę. Na ciasto bez zbędnych dodatków, do przekąszenia na szybko bez łyżeczki i talerzyka. Poza tym nic tak nie wprowadza w słoneczny nastrój jak wypiek pachnący cytrusami. Tego mi było trzeba pośród szarych i zamglonych dni :) Przepis z książki Apetyczna panna Dahl, lekko zmodyfikowany.
Składniki (na formę o śr. 23 cm lub 20x30 cm):
100g miękkiego masła
150g cukru
3 jajka
100g mąki pszennej lub orkiszowej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
130g polenty (kaszki kukurydzianej)
50g mielonych migdałów
80g jogurtu typu greckiego
2 łyżki płynnego miodu
skórka otarta z 2 pomarańczy
4 łyżki soku z pomarańczy
Przygotowanie:
Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Tortownicę o śr. 23 cm lub prostokątną formę o wymiarach 20x30 cm wysmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia.
Masło utrzeć z cukrem na krem, stale ucierając dodawać po jednym jajku. Gdy masa będzie gładka i puszysta, wsypać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i zmiksować. Dodać polentę, mielone migdały, jogurt, miód, skórkę i sok pomarańczowy, wymieszać. Ciasto przelać do przygotowanej formy i piec 45 minut do suchego patyczka. Smacznego!
Wspaniale ciasto. Robilam je juz kilka razy i na pewno na tym sie nie skonczu. W ogole bardzo lubie ciasta z polenta za ich ciezka, zwarta teksture.
OdpowiedzUsuńPiękne, klimatyczne zdjęcia!
OdpowiedzUsuńwygląda pysznie!
OdpowiedzUsuńlubię ciasta z dodatkiem migdałów:)
Kocham Sophie za jej ciepłe i proste przepisy. Może ciasto pomarańczowe wyprze słynny chlebek bananowy?:)
OdpowiedzUsuńcudne pomarańczowe obrazki
OdpowiedzUsuńAkurat tego ciasta z jej książki nie próbowałam, ale może gdzieś niedługo się skuszę. Niby prosto wygląda, ale skoro mówisz że tak pięknie pachnie cytrusami;)
OdpowiedzUsuńpysznie pomarańczowe to ciasto, jakoś przepis nie rzucił mi się w oczy a tej książce, teraz żałuje:)))
OdpowiedzUsuńUwielbiam smak cytrusów w wypiekach :)
OdpowiedzUsuń