Owsianka na mleku kozim ze śliwkami i tymiankiem
Jesienną porą nabieram ochoty na owsiankę. Bo rozgrzewa i syci w asyście ciepłego koca i wełnianych skarpet. Może nie trzaska jeszcze mrozem, wiatr nie hula przez progi, ale już czuć, że za moment, za chwilę wszystko pogrąży się w szarym półśnie. Póki co natura wciąż karmi nas wspaniałymi kolorami, cudownym słońcem i jeszcze świeżymi owocami. Zjadłam więc dziś owsiankę ze śliwkami. Pyszna była. Moja pierwsza na mleku kozim! Uwielbiam kozie sery, ale mleka jakoś nie wyobrażam sobie pić szklankami. Tymczasem w owsiance smakuje ono wspaniale, przede wszystkim nie dominuje, jest znacznie łagodniejsze. To moje nowe odkrycie i już wiem, że mleko kozie będzie zawsze w mojej lodówce.
Do śliwek znakomicie pasuje tymianek i miód, więc z doborem dodatków nie miałam problemu, gorąco polecam!
Składniki (dla 1 osoby):
1 łyżka masła
2 śliwki
50g płatków owsianych
200ml koziego mleka
listki tymianku
płynny miód
Przygotowanie:
Masło roztopić w rondlu, dodać pokrojone w ósemki śliwki i smażyć 2 minuty. Wlać mleko, wsypać płatki owsiane, listki tymianku (do smaku) i szczyptę soli. Gotować kilka minut co jakiś czas mieszając aż owsianka zgęstnieje. Podawać posłodzoną miodem i dodatkowymi listkami tymianku. Smacznego!
Piękny sposób pokazania przepisu :). I bardzo smakowita owsianka, lubię ją pod wieloma postaciami, więc tym chętniej spróbuję :).
OdpowiedzUsuńPozdrawiam!
genialne połączenie smaków i wspaniałe zdjęcie :)
OdpowiedzUsuńaż nie mogę się napatrzeć... wygląda niesamowicie :)
OdpowiedzUsuńZ tymiankiem? Kozim mlekiem? Tylko gdzie takie dostać;>?
OdpowiedzUsuńOczywiście chodzi o mleko kozie UHT w kartonie, do nabycia w większości sklepów spożywczych:)
UsuńMogłabym pokochać takie śniadania. Kiedyś, na samo słowo -owsianka- dostawałam dreszczy, ale chyba już z tego wyrosłam ;)
OdpowiedzUsuń