Kremowa zupa z jabłek i pasternaku
I znów zupa :) Tym razem delikatny w smaku krem z jabłek i pasternaku. Świetnie smakuje z prażonymi pestkami słonecznika i grzankami z wyrazistym serem, u mnie manchego. Nada się też gruyere lub cheddar. Pasternak z wyglądu jest bardzo podobny do korzenia pietruszki, ale w smaku jest słodszy i delikatniejszy. Jeśli nie macie pomysłu na jego wykorzystanie, wypróbujcie tą zupę. Zmodyfikowany przepis z książki Smaczne zupy Kate McMillan.
Składniki (dla 3 osób):
1/2 kg pasternaku
2 jabłka
1 cebula
1 łyżka oliwy
2 łyżki masła
1/2 łyżeczki zmielonej gałki muszkatołowej
sól
pieprz
ok. 1 litra bulionu warzywnego
Do podania:
uprażone na suchej patelni pestki słonecznika
grzanki z serem
Przygotowanie:
Piekarnik nagrzać do 200 stopni. Blachę do pieczenia wyłożyć pergaminem. Pasternak obrać i pokroić na kawałki. Wymieszać z oliwą, doprawić solą i pieprzem. Wyłożyć w jednej warstwie na blasze i piec 25 minut, aż zacznie się karmelizować.
W międzyczasie rozpuścić w garnku masło, dodać cebulę pokrojoną w piórka i smażyć ok. 5 minut, aż się zeszkli. Wsypać gałkę muszkatołową i smażyć jeszcze minutę. Następnie dodać jabłka i prażyć je 5 minut. Do garnka wlać bulion, dodać pasternak, doprowadzić do wrzenia i gotować na małym ogniu 25 minut. Zupę zmiksować na krem, jeśli jest za gęsta dodać jeszcze trochę bulionu lub wody. W razie konieczności doprawić jeszcze solą i pieprzem. Podawać z pestkami słonecznika i serowymi grzankami. Smacznego!
Coś nowego , nie jadłam jeszcze.
OdpowiedzUsuńW zyciu nie wpadlabym na pomysl zrobienia zupy z jablek, a jak widac, mozna i calkiem apetycznie sie ona prezentuje. Ciekawa jestem smaku!
OdpowiedzUsuńtaka trochę szara ale nie przeraza mnie to by już czuje jej smak i zapach ;0) świetna!
OdpowiedzUsuń