Trifle z jagodami i kremem cytrynowym
Po zrobieniu tej tarty z borówkami została mi połowa lemon curd w lodówce. Ten deser to pomysł na jego wykorzystanie. Klasyczny smak: jagody i cytryna, to zawsze smakuje dobrze! Można użyć gotowego lemon curd ze sklepu, wtedy przygotowania zajmą nie więcej niż 5 minut. To moja kolejna propozycja na letnie orzeźwienie, polecam!
Składniki (na 3 porcje):
200 ml schłodzonej śmietanki kremowej 30%
1/2 lemon curd z tego przepisu
200 g jagód
6 herbatników, np. petit beurre
Przygotowanie:
Śmietankę ubić na sztywno i delikatnie wymieszać z lemon curd. Herbatniki pokruszyć. Składniki układać w szklaneczkach warstwami: herbatniki, jagody, krem, herbatniki, jagody, krem. Wierzch posypać odrobiną jagód i ciastek. Przed podaniem schłodzić w lodówce ok. 1 godzinę. Smacznego!
pyszny deser!
OdpowiedzUsuńJeden z moich ulubionych deserów. Mniam :)
OdpowiedzUsuńwspaniały deser:)idealny na lato:D
OdpowiedzUsuńUwielbiam łączyć lemon curd ze śmietanką i wyczarowywać takie pucharki. Urocze.
OdpowiedzUsuń:)