Crumble z jabłkami i jeżynami
Ostatnie dni spędzam w półśnie. Śniadanie jem na obiad, obiad na kolację, kolację na śniadanie. Na gotowanie brak czasu. Tęsknię za nim, więc staram się wykorzystać każdą chwilę. Wczoraj wygospodarowałam 60 minut, w czasie których powstało pyszne crumble i te zdjęcia. Pyszne połączenie słodko-kwaśnych smaków. Polecam!
Składniki (dla 3 osób):
3 jabłka, ok. 1/2 kg (u mnie antonówki)
150 g jeżyn
100 g mąki pszennej
50 g mielonych migdałów
50 g brązowego cukru
75 g zimnego masła
Do podania:
gęsty jogurt naturalny
lub
kwaśna śmietana
Przygotowanie:
Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Formę żaroodporną wysmarować masłem.
Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić w ok. 2-3 cm kostkę. Przełożyć do formy i piec 15 minut.
W tym czasie przygotować kruszonkę. Wymieszać w misce mąkę, migdały i cukier. Dodać pokrojone na małe kawałki masło. Rozetrzeć wszystko razem palcami na kruszonkę. Do użycia trzymać w lodówce.
Jabłka wyjąć z piekarnika. Na wierzchu rozsypać jeżyny i kruszonkę. Piec jeszcze 35 minut aż wierzch się zezłoci. Podawać z jogurtem lub śmietaną. Smacznego!
Jutro zabieram się za pichcenie tego oto cudeńka:) Jedyną moją modyfikacją będzie mąka, myślę że nie popełnię wielkiej zbrodni używając zamiast pszennej, mąki z pełnego przemiału. Zdjęcia cudne, oby smakowało tak jak wygląda;)
OdpowiedzUsuńJak najbardziej:) Też planuję przy następnym crumble użyć mąki razowej:)
Usuńcrumble jest dobre na wszystko!
OdpowiedzUsuńTo musi smakować obłędnie!. Musze zrobić;)
OdpowiedzUsuńCrumble to jeden z najcudowniejszych i przy tym najprostszych deserów, jaki można sobie wyobrazić. Twoje wygląda absolutnie obłędnie! :-)
OdpowiedzUsuńpiękne zdjęcia, dziękujemy za dodanie jednego z nich! :) A crumble prezentuje się bardzo zachęcająco!
OdpowiedzUsuńDziękuję bardzo:)
Usuń