Jogurtowy sernik z galaretką truskawkową z rozmarynem
Jeśli miałabym wybrać ulubiony owoc sezonowy, to ciężko byłoby mi zdecydować. Kocham wszystkie i jedyne czego jestem pewna to to, że ten sezon na letnie owoce trwa zdecydowanie za krótko! Założyłam sobie w tym roku, by najeść się jak najwięcej surowych owoców i przygotować choć po jednym cieście czy deserze z każdym z nich. Może w ten sposób uda mi się nimi nacieszyć. No dobra, nie oszukujmy się. Nie uda:) Było już kruche ciasto z rabarbarem, czas na truskawki. Dziś zapraszam Was na pyszny serniczek na zimno, który właściwie sernikiem nie jest, bo prawie w całości zrobiony z jogurtu. Zwał jak zwał, ważne, że wszystkim smakuje:) Przepis zaczerpnięty z Kwestii Smaku. Oryginalnie z galaretką z jagód. U mnie z truskawek. Musu truskawkowego nie przecierałam przez sito. Mi drobne pesteczki nie przeszkadzają. Ponadto wzbogaciłam go miodem z rozmarynem, który nadał mu głęboki aromat, ale nie zdominował. Miód ten kupiłam w trakcie urlopu na targu lokalnych producentów w Thiessow w Niemczech. Nie wiem czy podobny można kupić w sklepie. Nie jest to miód aromatyzowany gałązkami rozmarynu, ale zmieszany z gęstą pastą rozmarynową. Stąd też jest bardzo intensywny. Jeśli chcecie uzyskać podobny akcent, możecie spróbować podgotować mus z gałązkami rozmarynu lekko rozgniecionymi i wyrzucić je przed wymieszaniem z żelatyną. Jeśli nie chcecie kombinować, pozostańcie tylko przy truskawkach z cukrem. Galaretka jest dość słodka, ale nie martwcie się. Zrównoważy się z dużo mniej słodszym serniczkiem. Przepis jest dla mnie niemal idealny. Jedyne do czego mogę się przyczepić to spód, który jest zbyt sypki i następnym razem dodam do niego więcej masła.
Myślę, że skuszę się jeszcze na truskawkowy wypiek, a potem czas na czereśnie!:)
Składniki (na tortownicę o śr. 22 cm):
Spód:
170g pełnoziarnistych herbatników maślanych
70g orzechów włoskich
70g roztopionego masła (użyłabym 100g)
Masa jogurtowa:
250g mascarpone
5 pełnych łyżek miodu
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
750ml jogurtu naturalnego
ziarenka z 1 laski wanilii lub 1 torebka cukru z prawdziwą wanilią
20g żelatyny w proszku
Galaretka z truskawek:
400g świeżych odszczypułkowanych truskawek
5 łyżek cukru
opcjonalnie 1,5 łyżki miodu z rozmarynem
4 łyżeczki żelatyny w proszku
Przygotowanie:
Ciasteczka i orzechy zemleć na proszek w malakserze, wymieszać z masłem. Tortownicę o średnicy 22 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Spód wyłożyć masą ciasteczkową i docisnąć mocno ręką. Schłodzić w lodówce.
Żelatynę namoczyć w 4 łyżkach zimnej wody i odstawić na 10 minut. Do misy miksera włożyć mascarpone, miód i ekstrakt waniliowy. Ubijać przez 3 minuty, następnie dodawać po 1/2 szklanki jogurtu stale miksując. Na koniec dodać ziarenka wanilii bądź cukier waniliowy. Namoczoną żelatynę rozpuścić w 1/3 szklanki gorącej wody i ostudzić. Następnie miksując dodawać po 1 łyżce do masy jogurtowej. Gotową masę wylać na ciasteczkowy spód i włożyć do lodówki na 2 godziny.
4 łyżeczki żelatyny namoczyć w 3 łyżkach zimnej wody. Odstawić na kilka minut. Truskawki i cukier włożyć do rondla. Jak zaczną puszczać sok zmiksować je na mus. Zagotować. Namoczoną żelatynę rozpuścić 4 łyżkach gorącej wody. Dokładnie wymieszać ją z truskawkowym musem i ostudzić. Następnie wylać na serniczek i zostawić w lodówce do całkowitego zastygnięcia.
Gotowy serniczek udekorować świeżymi truskawkami i podawać. Smacznego!
Wygląda wspaniale! Przepięknie i tak smcznie,.. rozpłynęłam się! Cudowne!
OdpowiedzUsuń:DDD dziękuję!
Usuńnie mogę się napatrzeć :) próbowałam już w tym sezonie podobnego ciasta jogurtowego, ale słabo się ścięło i powstał zamiast sernika raczej deser jogurtowy z truskawkami. w ramach rewanżu muszę zrobić jeszcze jeden, już wiem że ten :)
OdpowiedzUsuńKoniecznie daj znać jak wyszło i czy smakowało:)
Usuńpiękne zdjęcia.
OdpowiedzUsuńsernik wygląda oszałamiająco.
:)
Usuńo ja Cię, idealny, mimo iż nie przepadam za sernikami na zimno, to takiego nie mogłabym odmówić, rewelacja :)
OdpowiedzUsuńNaprawdę pyszny,delikatny i niesłodki. Idealny na lato!:)
UsuńPrzepiekny! Dawno juz nie widzialam tak slicznego sernika :))
OdpowiedzUsuńPozdrowienia.
Dziękuję bardzo:)
UsuńOj, chyba sobie zrobię taki. Przepysznie wygląda! Pozdrawiam :-)
OdpowiedzUsuń:)
Usuńprzepysznie wygląda i pewnie również tak smakuje...:)))))
OdpowiedzUsuńfajny sernik :), pyszny musiał być
OdpowiedzUsuńWłaśnie taki przepis szukałam. Dzięki ogromne:) A zdjęcia powalają:)
OdpowiedzUsuńCieszę się i dziękuję:)
UsuńPRZEPIĘKNY!!Wygląda niesamowicie ,aż mam ślinotok.
OdpowiedzUsuń:)))
UsuńCudo!!! Porwałabym cały :)
OdpowiedzUsuń