Curry z kurczakiem i szparagami
Macie już dość szparagów? Ja nie :-) Wczoraj jedliśmy curry - z kurczakiem, szparagami i mlekiem kokosowym. Obiad do przygotowania w pół godziny. Pyszny i zdrowy! Trochę zmodyfikowany przepis z niemieckiego magazynu Menü (marzec, kwiecień 2012).
Składniki (na 3 porcje):
2 piersi kurczaka (ok.500g)
pęczek zielonych szparagów (500g)
2 łyżki oleju
3 ząbki czosnku drobno posiekane
1 czerwona papryczka chilli drobno posiekana
1 łyżka czerwonej pasty curry
1 puszka mleka kokosowego (400ml)
2 łyżki sosu rybnego
2 łyżki brązowego cukru
garść liści bazylii
Przygotowanie:
Piersi kurczaka oczyścić i umyć. Pokroić w większą kostkę. Szparagi umyć, odłamać zdrewniałe końce i pokroić na 2-3 cm kawałki. Na dużej patelni lub w woku rozgrzać olej. Wrzucić czosnek i chilli, smażyć ok. minuty aż czosnek się zezłoci. Dodać kurczaka, smażyć 5 minut co jakiś czas mieszając. Dodać pastę curry i przemieszać, by każdy kawałek kurczaka się nią pokrył. Na patelnię wlać mleko kokosowe i sos rybny. Dodać szparagi i cukier. Wymieszać i gotować bez przykrycia ok. 8-10 minut aż wszystko się ugotuje. Patelnię zdjąć z ognia, wmieszać bazylię i od razu podawać z ugotowanym ryżem, np. basmati.
Dosc szparagow? W zadnym wypadku! :)
OdpowiedzUsuńmmm zielone szparagi...cudo,jeszcze w takim zestawie...nigdy nie odmowie :)
OdpowiedzUsuńmoje pierwsze spotkanie ze szparagami nie zaowocowało wielką miłością, może w takim daniu bardziej się do nich przekonam - dam im jeszcze jedną szansę :)
OdpowiedzUsuń