Sałatka z roszponki z awokado, cukinią i mozzarellą




Przejedzonym świąteczną dietą proponuję dziś pyszną i lekką sałatkę: z roszponki, grillowanej cukinii, awokado i mozzarelli. Mięsożercy mogą dodać szynkę parmeńską lub inną suszoną, ale i bez niej sałatka jest bardzo smaczna. Połowa awokado została zmiksowana z jogurtem greckim, oliwą i sokiem z cytryny, tworząc wyśmienity gęsty dip. Dodatkowo sałatkę skropiłam dobrą oliwą extra vergine i posypałam uprażonymi orzeszkami piniowymi oraz listkami bazylii. Gorąco polecam!




Składniki (dla 2 osób):
kilka dużych garści roszponki
1 cukinia
1 awokado
1 kulka mozzarelli (125 g)
4 plasterki szynki parmeńskiej
2 łyżki uprażonych orzeszków piniowych
2 łyżki jogurtu typu greckiego
1 cytryna
sól 
pieprz
oliwa extra vergine


Przygotowanie:
Rozgrzać patelnię grillową. Cukinię umyć i pokroić we wstążki obierakiem do warzyw. Włożyć do miski, skropić oliwą, posolić i wymieszać by każdy kawałek był równomiernie pokryty. Smażyć partiami z obu stron, aż pojawią się charakterystyczne paski.
Przygotować dip. Awokado przekroić na pół, usunąć pestkę i obrać ze skórki. Połowę awokado pokroić w plastry i odłożyć skrapiając sokiem z połowy cytryny. Drugą połówkę zmiksować w blenderze z sokiem z drugiej połowy cytryny, 2 łyżkami jogurtu greckiego i 4 łyżkami oliwy extra vergine. Dip doprawić solą i pieprzem.
Na talerzach rozłożyć roszponkę. Na wierzchu ułożyć wstążki grillowanej cukinii, plastry awokado, kawałki poszarpanej mozzarelli i szynkę. Całość posypać orzeszkami piniowymi i listkami bazylii. Sałatkę podawać skropioną dipem i dodatkową oliwą, doprawioną świeżo zmielonym czarnym pieprzem, z dowolnym pieczywem. Smacznego!


7 komentarzy:

  1. Jak zielono! Mila odmiana po wszystkich tych jajkach, mazurkach i babach :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Pysznie wiosennie!
    Zapraszam na konkurs do mnie

    OdpowiedzUsuń
  3. Wygląda niezwykle kusząco!

    OdpowiedzUsuń
  4. Ja też dzisiaj jadłam sałatkę, bo mam dość tego obżarstwa. Ufff

    OdpowiedzUsuń
  5. Luksus! Dużo bym teraz dała za tę sałatkę.

    OdpowiedzUsuń
  6. smaki niesamowite, dla mnie zdecydowanie z szynką i tą chrupiącą bagietką :)

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2014 green cooking , Blogger