Grecka zupa pomidorowa z ryżem, tahiną i serem feta
4
Zupy
Przepis na tę zupę poznałam całkiem niedawno, a już zdążyłam przyrządzić ją kilka razy. Bardzo przypadła mi do gustu. Jest prosta, szybka i stanowi znakomitą alternatywę dla tradycyjnej pomidorówki. Delikatnie sezamowo-limonkowy smak świetnie się równoważy ze słonym serem feta. Dzięki dodaniu ryżu zupa jest bardzo treściwa. Celowo dodaję go więcej niż w przepisie, bo lubię gdy jest bardzo, bardzo gęsta, niemal jak risotto. Oczywiście to moje upodobanie, a gęstość można regulować poprzez dodanie większej ilości wody i mniejszej ryżu. Podaję wam oryginalny przepis, który pochodzi z Jamie Magazine - wydanie niemieckie nr 1/2012, znowu :-) Jeszcze kilka do wypróbowania i przerzucam się inne równie fantastyczne czasopisma zakupione w Niemczech. I znów wzdycham: dlaczego u nas takich nie ma? :-(
Składniki (na 4 porcje):
500 g pomidorów (obranych ze skórki, pozbawionych gniazd nasiennych i pokrojonych), poza sezonem pomidory z puszki lub passata pomidorowa
2 łyżki oliwy
1 l wody
185 g długoziarnistego ryżu, dobrze opłukanego
60 g sezamowej pasty tahina
sok z 2 cytryn (ja używam limonek)
sól
pieprz
50-100 g sera feta
garść posiekanej natki pietruszki
dobra oliwa extra vergine
Przygotowanie:
Pomidory włożyć do garnka, wlać oliwę i wodę, doprawić szczyptą soli, przykryć i zagotować. Zmniejszyć ogień, do zupy wsypać ryż i gotować ok. 10 minut aż będzie miękki. Na koniec doprawić zupę świeżo zmielonym czarnym pieprzem, pastą sezamową i sokiem z cytryny/limonki. Zupę podawać od razu posypaną serem feta wymieszanym z natką pietruszki i chlustem oliwy extra vergine. Smacznego!
Wow! Musi być pyszna i sycąca;)
OdpowiedzUsuńz tahini, bardzo ciekawy przepis.
OdpowiedzUsuńpełna sycącego dobra.
OdpowiedzUsuńmuszę koniecznie wypróbować.
OdpowiedzUsuń