Ciasto marchewkowe na miodzie i mące razowej
Bezapelacyjnie najlepsze ciasto jakie ostatnio jadłam! Jest zdrowe i smakuje wybornie! Niestety na zdjęcie załapały się tylko 2 kawałki.
Ciasto jest wilgotne dzięki dużej ilości moreli i marchewki, mąka razowa jest praktycznie niewyczuwalna, za to miód bardzo. Uważam to za jego największą zaletę, dlatego warto użyć dobrego miodu. Również polewa z serka słodzona jest miodem i jest tak pyszna, że z trudem powstrzymywałam się od oblizywania łyżki :-)
Przepis z Jamie Magazine - wydanie niemieckie nr 1/2012. Szczerze polecam!
Zapraszam również po inną wersję ciasta marchewkowego wg Jamiego Olivera, z mąką pszenną i mielonymi migdałami. Przepis znajdziecie tutaj.
Składniki (na blachę 33x23 cm):
sok i otarta skórka z 1 pomarańczy
175 g suszonych moreli drobno posiekanych
200 g płynnego miodu
4 jajka
100 ml oleju słonecznikowego
250 g pszennej mąki razowej
150 g mąki ryżowej
2 łyżeczki sody oczyszczonej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 szczypta soli
1 łyżka przyprawy korzennej
400 g drobno startej marchewki
100 g podprażonych i posiekanych orzechów włoskich
skórka otarta z 1 cytryny
Krem:
300 g kremowego serka (np. Philadelphia, Twój Smak)
skórka otarta z 1 cytryny
skórka otarta z 1 pomarańczy
2,5 łyżki płynnego miodu
Przygotowanie:
Piekarnik nagrzać do 150 stopni. Prostokątną formę o wymiarach 33x23 cm lub inną o zbliżonej pojemności wysmarować tłuszczem i wyłożyć papierem do pieczenia.
Sok i skórkę z pomarańczy przelać do rondla, wrzucić morele i zagotować. Owoce powinny wchłonąć cały sok. Odstawić do ostudzenia.
Do misy miksera wlać miód, olej i wbić jajka. Ubijać na średnich obrotach 3-4 minuty aż wszystko będzie puszyste i dobrze spienione. W innej misce wymieszać obie mąki z sodą, proszkiem do pieczenia, solą i przyprawą. Dodać do masy jajecznej i zmiksować do połączenia składników. Dodać marchewkę, orzechy i skórkę z cytryny. Dokładnie wymieszać i przełożyć ciasto do przygotowanej formy. Piec 40-60 minut na środkowej półce piekarnika. Wbity w ciasto patyczek powinien być suchy.
W międzyczasie przygotować krem, mieszając wszystkie jego składniki.
Upieczone ciasto ostudzić i wyłożyć na nie warstwę serka.
Ciasto najlepiej smakuje w pierwszy dzień, kiedy polewa jest jeszcze bardzo kremowa. Smacznego!
Wygląda bardzo apetycznie;) Ta gruba warstwa kremu na wierzchu bardzo mnie kusi ;)
OdpowiedzUsuńomm.. ślinka mi cieknie na wspomnienie smaku tego kremu :) z morelami jeszcze nie próbowałam, ananas z kolei zdał egzamin na 5, dlatego myślę że morelowe będzie równie dobre :)
OdpowiedzUsuńTen krem mnie woła! :)
OdpowiedzUsuńzdjęcie jest cudowne!
OdpowiedzUsuńjak i samo ciacho. naprawdę, pyszności ;]
Mmmm, lubię takie ciasta naładowane zdrowymi składnikami :-) I jak ono wygląda...aww!
OdpowiedzUsuńpychotka :)
OdpowiedzUsuńPierwszy raz robiłam ciasto marchewkowe i miałam małe obawy jak wyjdzie. Nie udało mi się kupić mąki ryżowej,a mąka razowa "nie dojechała" więc musiałam robić na zwykłej tortowej. Do masy użyłam serka maskarpone. Efekt zachwycił nawet mojego męża, który nie wyobrażał sobie, że ciasto marchewkowe może być w ogóle dla niego zjadliwe... Podziękowania za świetny przepis! Planuję kolejne podejście, już z właściwymi mąkami :) Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńCieszę się bardzo,że smakowało i polecam również to ciasto marchewkowe: http://www.everydaycooking.pl/2011/04/ciasto-marchewkowe-z-kremem-mascarpone.html
UsuńPozdrawiam:)
czy mąkę ryżową można zastąpić pszenną albo ziemniaczaną ? / olka
OdpowiedzUsuńZiemniaczana będzie lepsza :)
UsuńStartą marchewkę wyciskamy? ;)
OdpowiedzUsuńNie wyciskamy.
Usuń