Chrupiące krewetki z awokado i sosem marie rose
4
Owoce morza
,
Sałatki
Propozycja na błyskawiczną i lekką kolację w 10 minut. Idealne danie na spotkanie z przyjaciółmi czy randkę. Nie napracujemy się, nie ubrudzimy, a zachwyt gości murowany! Proponuję serwować z kremową zupą z zielonego groszku i kieliszkiem wina :-) Przepis z książki Jamiego Olivera Każdy może gotować.
Składniki (dla 2 osób):
225 g krewetek obranych i gotowych do spożycia
2 łyżki mąki
oliwa
sól
pieprz
1 czubata łyżeczka mielonej słodkiej papryki
1-2 awokado
1 mały pojemnik rzeżuchy
2 garści mieszanki dowolnych sałat
cząstki cytryny do podania
Sos:
4 łyżki majonezu
1 łyżeczka keczupu
1 łyżeczka sosu Worcestershire
1 łyżeczka whisky
sok z 1/2 cytryny
Przygotowanie:
Do miski wsypać mąkę, obtoczyć w niej krewetki. Na dużej patelni rozgrzać trochę oliwy. Wrzucić krewetki i smażyć ok. 30 sekund. Następnie doprawić solą i pieprzem, wsypać paprykę. Smażyć ok. 4 minuty mieszając, aby krewetki równomiernie się przyrumieniły, powinny być chrupiące.
Awokado przekroić na pół, usunąć pestkę i obrać. Na talerzach ułożyć po garści sałaty, a na niej połówki owoców, posypać je rzeżuchą. Wymieszać wszystkie składniki sosu i polać nim awokado. Na talerze nałożyć krewetki. Serwować z cząstkami cytryny i dowolnym pieczywem. U mnie pszenne tortille.
Wygląda wspaniale. Rumiane krewetki, sałaty, awokado i biały sos skomponowały się idealnie! Pozdrawiam serdecznie
OdpowiedzUsuńTak przy okazji - ten sos to on biały nie będzie: jego składnikiem jest też ketchup. Ale i tak moim zdaniem świetnie to będzie smakować!
OdpowiedzUsuńFaktycznie na drugim zdjęciu wygląda jakby był biały, za mocno potraktowany lampą. Na pierwszym zdjęciu kolor bardziej oddaje rzeczywistość. Smakuje świetnie!
UsuńTeż przygotowałam krewetki według tego przepisu Jamiego i bardzo mnie zachwyciły:-) Ta książka nie ma sobie równych jeśli chodzi o proste, efektowne przepisy! Pozdrawiam serdecznie:)
OdpowiedzUsuń