Razowa tarta z pieczoną dynią, pietruszką i marchewką
5
Dynia
,
Marchewka
,
Tarty wytrawne
Tarta do najpiękniejszych nie należy, a przed pieczeniem miałam pewne obawy, czy to aby będzie wszystko dobrze smakowało. O ile pieczona dynia przekonała mnie od razu, o tyle pietruszka już niekoniecznie. Mimo wszystko ciekawość nie dawała mi spokoju i postanowiłam spróbować. Już od pierwszego kawałka wiedziałam, że było warto! Warzywa znakomicie do siebie pasują, kozi ser dodaje charakteru, orzechy przyjemnie chrupią, a zioła dodają aromatu. Ciasto z mąki razowej pasuje tu idealnie i zapewni nam porządną dawkę błonnika. Tarta nie jest zbyt ciężka. Zachwyca kolorami i ma prawdziwie jesienny charakter. Bardzo polecam! Przepis pochodzi z bloga Cook your dream . Od siebie dodałam do nadzienia orzechy włoskie. Tartę podałam z kwaśną śmietaną z miodem, która nieźle współgrała z pieczonymi warzywami.
Składniki (na tartę o śr. ok 25 cm):
Ciasto:
250 g mąki pszennej razowej
1/4 łyżeczki soli
115 g zimnego masła
1/4 crème fraiche (można zastąpić kwaśną śmietaną)
2 łyżeczki soku z cytryny
1/4 szklanki zimnej wody
1 gałązka świeżego tymianku lub 1 łyżeczka suszonego
Nadzienie:
350 g obranej i pokrojonej w kostkę dyni
2 korzenie pietruszki (w oryginale pasternak)
3 średnie marchewki
2 czerwone cebule
3 łyżki oliwy
główka czosnku
1 gałązka świeżego tymianku lub 1 łyżeczka suszonego
1 gałązka świeżego rozmarynu lub 1 łyżeczka suszonego
sól
pieprz
100 g koziego twarożku
50 g orzechów włoskich zrumienionych na suchej patelni i posiekanych
Do podania:
200 g kwaśnej śmietany
1 łyżeczka płynnego miodu
pieprz
Przygotowanie:
Piekarnik nagrzać do 200 stopni.
Mąkę wymieszać z solą. Dodać pokrojone na kawałki masło. Ciasto wyrobić palcami lub mieszadłem miksera do postaci kruszonki. Następnie dodać śmietanę wymieszaną z wodą i sokiem z cytryny, zagnieść ciasto. Uformować kulę, zawinąć w folię spożywczą i schłodzić w lodówce przez 1 godzinę.
Pietruszkę i marchewkę obrać i pokroić w kostkę. Cebule pokroić w niezbyt cienkie plastry. Warzywa wymieszać z dynią, z 3 łyżkami oliwy, tymiankiem i rozmarynem, doprawić solą i pieprzem. Główkę czosnku obrać z zewnętrznych warstw, skropić delikatnie oliwą i zawinąć w folię aluminiową. Wszystko razem piec ok. 30-35 minut na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Po tym czasie ząbki czosnku wycisnąć na warzywa. Następnie wymieszać je z orzechami i 3/4 serka.
Ciasto wyjąć z lodówki. Rozwałkować na papierze do pieczenia podsypując mąką na okrąg o śr. ok. 30 cm. Na środek wyłożyć nadzienie, zachowując 5 cm margines. Wierzch posypać resztą sera. Brzegi ciasta złożyć do środka. Tartę przenieść na papierze na blachę i piec 40 minut. Przestudzić ok. 10 minut i podawać ze śmietaną wymieszaną z miodem i pieprzem.
Moim zdaniem wygląda świetnie!
OdpowiedzUsuńswietnie sie prezentuje:)i az nabralam na nia apetytu:)
OdpowiedzUsuńAle jaka razowa? żytnia, pszenna...?
OdpowiedzUsuńDziękuję za spostrzegawczośc:) Razowej pszennej,już poprawiłam:)
OdpowiedzUsuńta śmietana i miód jako dopełnienie tarty.. całośc bardzo mi się podoba.
OdpowiedzUsuń