Kruche ciasto migdałowe ze śliwkami
Składniki (forma o śr. 24 cm):
200 g mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka cynamonu
150 g cukru
150 g mielonych migdałów
200 g masła
50 g płatków migdałowych
1 łyżka i skrobi kukurydzianej lub ziemniaczanej
1/2 kg śliwek węgierek
cukier puder do podania
Przygotowanie:
Przygotowanie:
Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Okrągłą formę o średnicy 24 cm wysmarować masłem. Wyłożyć papierem do pieczenia lub oprószyć mąką.
Śliwki umyć i przepołowić.
Mąkę przesiać do miski razem z proszkiem do pieczenia i cynamonem. Dodać mielone migdały, cukier i wymieszać. Wrzucić pokrojone na kawałki masło. Ciasto wyrobić mieszadłem miksera na grubszą kruszonkę. 3/4 wyłożyć do formy dociskając do dna, resztę odłożyć. Na cieście rozsypać równomiernie płatki migdałowe i skrobię (najlepiej przesiać ją przez sitko). Następnie rozłożyć śliwki i posypać pozostałą kruszonką. Piec 50 minut, ostudzić. Podawać oprószone cukrem pudrem. Smacznego!
pięknie się prezentuje to ciasto, cudo :)
OdpowiedzUsuńAleż to musi smakować mmmm..... :)
OdpowiedzUsuńTakie ciasta mnie przyprawiają o zawrót głowy :D Nie dość że szybko i bez brudzenia masy naczyń, to jeszcze pysznie!
OdpowiedzUsuńA tak ogólnie - mogę wiedzieć skąd taki piękny talerzyk??
Ahhh to kruche ciasto... zawsze mam dylemat, lepiej wygląda, czy lepiej smakuje?!
OdpowiedzUsuńTwoje, ideał :)
Pozdrawiam i zapraszam w moje skromne blogoprogi :)
Arvén talerze kupiłam na Allegro. Są ceramiczne,ciężkie i solidne. Jestem z nich bardzo zadowolona,do tego były tanie jak barszcz. Firmy Ambition,na pewno łatwo znajdziesz,pozdrawiam!:)
OdpowiedzUsuńoninchoco z przyjemnością zajrzę:)
o, w takiej postaci mogę zawsze jeść śliwki. :)
OdpowiedzUsuń