Rustykalna tarta serowa z cukinią
10
Cukinia
,
Tarty wytrawne
Stęskniłam się za obiadem, którego przygotowanie zajmuje więcej niż 30 minut. Czasem fajnie jest spędzić trochę więcej czasu w kuchni, żeby wyczarować coś niepowtarzalnego. A ta tarta taka właśnie jest! Bardzo, ale to bardzo mi smakowała! Najlepsza rzecz jaką ostatnią jadłam. Trochę miałam obawy w trakcie wyrabiania ciasta. Było bardzo klejące i z trudem powstrzymałam się przed dodaniem dodatkowej mąki. Postanowiłam jednak trzymać się przepisu. Po schłodzeniu okazało się, że ciasto ma idealną fakturę i bardzo łatwo się wałkuje. A w smaku jest po prostu rewelacyjne! Bardzo kruche, jak w najlepszych rogalikach. Zainspirowało mnie na tyle, że mam już pomysł na słodką tartą w podobnym wydaniu. Na dniach urzeczywistnię ten pomysł i na pewno się nim podzielę. Póki co, spróbujcie tej tarty, bo naprawdę warto. Przepis znalazłam tutaj . Wprowadziłam małe modyfikacje. Do nadzienia użyłam więcej ricotty i mozzarelli, dodałam także garść posiekanej bazylii. Do tarty podałam najprostszy klasyczny sos pomidorowy. Przepysznie!
Składniki (na 8 kawałków):
Ciasto:
1 i 1/4 szklanki mąki pszennej
1/4 łyżeczki soli
120 g zimnego masła
1/4 szklanki kwaśnej śmietany
2 łyżeczki soku z cytryny
1/4 szklanki zimnej wody
Nadzienie:
2 małe lub 1 średnia cukinia
250 g ricotty
125 g (1 kulka) mozzarelli
30 g startego parmezanu
1 łyżka + 1 łyżeczka oliwy
1 ząbek czosnku
garść świeżej bazylii
sól
pieprz
Glazura:
1 żółtko roztrzepane z 1 łyżeczką wody
Sos pomidorowy:
1/2 cebuli
1 ząbek czosnku
500 g passaty pomidorowej
1 i 1/2 łyżeczki suszonego oregano
oliwa
1 płaska łyżeczka cukru
sól
pieprz
Przygotowanie:
Wymieszać w misce mąkę z solą, dodać pokrojone na kawałki masło i wyrobić mieszadłem miksera aż ciasto zacznie przypominać kruszonkę. W drugiej misce wymieszać śmietanę, sok z cytryny i wodę. Mieszankę dodać do ciasta i wymieszać drewnianą łyżką. Ciasto będzie się bardzo kleiło, ale zniechęcajcie się, wszystko jest z nim w porządku. Przełożyć ciasto na folię spożywczą, zawinąć i włożyć do lodówki przynajmniej na 1 godzinę lub na krócej do zamrażalnika.
Przygotować nadzienie. Wymieszać w misce ricottę, poszarpaną mozzarellę, starty parmezan i posiekaną bazylię. Czosnek przecisnąć przez praskę lub drobno posiekać, wymieszać z oliwą. Dodać 1 łyżeczkę czosnkowej oliwy do serów. Doprawić solą i pieprzem.
Schłodzone ciasto wyjąć na blat opruszony mąką. Rozwałkować na okrąg o średnicy ok. 30 cm. Przenieść ciasto na blachę do pieczenia wyłożoną pergaminem. Na środek wyłożyć nadzienie zostawiając ok. 5 cm wolnego miejsca na brzegach. Na nadzieniu rozłożyć plasterki cukinii zaczynając od zewnątrz. Zawinąć brzegi ciasta do środka. Cukinię polać pozostałą oliwą czosnkową. Ciasto posmarować żółtkiem. Piec 40-50 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni.
Przygotować sos. Cebulę i czosnek drobno posiekać i zeszklić na oliwie. Dodać passatę, oregano i cukier. Gotować ok. 20 minut. Na koniec doprawić solą i pieprzem.
Tartę podawać ciepłą razem z sosem. Smacznego!
piękna jest.
OdpowiedzUsuńpięknie wygląda
OdpowiedzUsuńUwielbiam takie tarty! Jest piękna. Z pewnością ją zrobię, 100% moich smaków:)
OdpowiedzUsuńAle to musi być pyszne! I takie śródziemnomorskie ^^ Co myślisz o zrobieniu tej tarty na cieście francuskim w szybkiej wersji na imprezę ?
OdpowiedzUsuńbardzo ladnie wyglada i smakuje tez pewnie super:)
OdpowiedzUsuńWika nie jestem zwolenniczką robienia tart na cieście francuskim. Ciasto może za bardzo namoknąć, no i trzeba by nierównomiernie rozłożyć nadzienie by ciasto wyrosło. Myślę,że warto przygotować tartę na podanym cieście. Możesz spokojnie zrobić je dzień wcześniej i trzymać w lodówce,a w dzień imprezy upiec. Wyjdzie tyle pracy co z kupnym ciastem francuskim,a o niebo smaczniej:)Pozdrawiam!
OdpowiedzUsuńPieknie i zachecajaco wyglada! Ja robilam zapiekanke z podobnym nadzienie i na ciescie francuskim i wyszlo ok, dobrze sie upieklo tyle ze pieklam 30 min:)
OdpowiedzUsuńW sam raz na lipcowe zbiory cukinii :)
OdpowiedzUsuńHermina, jeśli dobrze przygotujesz ciasto francuskie to nie namoknie. Często po prostu nakłada się gotowe ciasto francuskie bez przygotowania.
OdpowiedzUsuńGotowe ciasto francuskie trzeba złożyć "w kopertę", przewałkoawć kilka razy i włożyć do lodówki na minimum 30 mninut. Potem nakłuwamy widelcem podpiekamy i dopierop wtedy robimy tartę.
Podpatrzyłam to kiedyś w jednym z programów kuluinarnych i rzeczywiście działa:)
Atria,dziękuję za radę:)spróbuję tak zrobić przy najbliższej okazji:)pozdrawiam!
OdpowiedzUsuń