Migdałowe crumble z czereśniami
Czereśnie i migdały to bardzo zgrany duet. To wiem nie od dziś. Jednak jak pyszne jest crumble dowiedziałam się dopiero teraz. To moje pierwsze i zapewne nie ostatnie. Pyszna chrupiąca kruszonka, gorące czereśnie i ekstrakt migdałowy, który dopełnia całości przenikając swym smakiem i zapachem owoce. Jeśli nie macie ekstraktu użyjcie zwykłego aromatu migdałowego lub amaretto. Wyjdzie równie smacznie. Do crumble podałam najprostszy i błyskawiczny w przygotowaniu sos - słodka śmietanka podgrzana z cukrem pudrem i ziarenkami wanilii. Przepysznie! Przepis ze wspaniałego bloga HONEY&JAM .
Składniki:
700 g wypestkowanych czereśni
1 łyżeczka ekstraktu migdałowego
1 łyżka skrobii kukurydzianej lub ziemniaczanej
3/4 szklanki mąki pszennej
1/2 szklanki płatków owsianych
1/2 szklanki jasnego brązowego cukru
3/4 szklanki płatków migdałowych
1/2 łyżeczki soli
120 g masła
Sos:
200 ml płynnej słodkiej śmietanki 30%
3 łyżki cukru pudru
ziarenka z 1/2 laski wanilii
Przygotowanie:
Naczynie ceramiczne wysmarować masłem. Na jego dnie ułożyć umyte i wypestkowane czereśnie wymieszane ze skrobią i ekstraktem migdałowym. Na duzej patelni roztopić masło. Wsypać wszystkie składniki kruszonki: mąkę, płatki owsiane, migdały, cukier i sól. Szybko wymieszać aż powstanie kruszonka. Posypać nią czereśnie. Crumble piec 45 minut.
W międzyczasie przygotować sos: śmietankę zagotować razem z cukrem pudrem i ziarenkami wanilii.
Gotowe crumble podawać od razu jeszcze gorące polane sosem. Smacznego!
pyszne... uwielbiam crumble. Żałuję, że mój luby nie przepada za czereśniami, bo zrobiłabym... chociaż może zrobić inne dla niego i to dla siebie hmm ;) pozdrawiam ciepło!
OdpowiedzUsuńTeż jesteśmy wielbicielami wszelkich crumble, chętnie zjedlibyśmy takie czereśniowe!
OdpowiedzUsuńpysznosci:)
OdpowiedzUsuńCzereśnie i kruszonka - to musiało być pyszne!
OdpowiedzUsuń