Ciasto kruche z serem i jagodami
Gdy w czerwcu jadłam to kruche ciasto z rabarbarem wiedziałam, że zrobię je również z jagodami. Pięknie pachnące, bardzo maślane i kruche ciasto + moje ukochane owoce. Sama myśl o takim wypieku zmuszała moje ślinianki do intensywnej pracy. No i przyszedl jego czas :-) Zdecydowałam się dodać pod jagody cienką warstwę zmielonego białego sera. Był to efekt oszczędności, bo akurat miałam jego resztkę w lodówce. Zabieg okazał się strzałem w 10-tkę! Dzięki twarogowi warstwa owocowa jest bardzo delikatna, wręcz aksamitna, a on sam nie dominuje. Rewelacja, musicie spróbować!
Składniki (na blachę 20x30cm):
Ciasto kruche:
150 g mąki pszennej lub orkiszowej
100 g mąki ryżowej lub ziemniaczanej
50 g cukru
150 g zimnego masła
1 jajko
Warstwa serowa:
250 g zmielonego sera na serniki (u mnie bardzo tłusty - 24%)
60 g cukru
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
1 jajko
1 łyżka mąki
Warstwa owocowa:
400 g jagód
4-5 łyżek cukru
Kruszonka:
150 g mąki pszennej lub orkiszowej
50 g mąki ryżowej lub ziemniaczanej
50 g cukru
125 g schłodzonego masła
Przygotowanie:
Formę o wymiarach około 20 x 30 cm (może być też większa) posmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia tak aby wystawał poza brzegi formy.
Do miski przesiać obydwie mąki, dodać cukier, pokrojone na kawałki masło i jajko. Rozcierać palcami masło z resztą składników, szybko zagnieść ciasto łącząc wszystko w jednolitą kulę. Ciastem wyłożyć dno i kawałek boku formy. Spód podziurkować widelcem i wstawić do lodówki. Piekarnik nagrzać do 160 stopni.
Wstawić blaszkę z ciastem do piekarnika i piec przez 25-30 minut na blado złoty kolor. Wyjąć ciasto, ale nie wyłączać piekarnika, zwiększyć temperaturę do 180 stopni.
Ser zmiksować razem z ekstraktem, cukrem, jajkiem i mąką na jednolitą masę.
Jagody umyć, wysuszyć i wymieszać z cukrem.
Do drugiej miski przesiać obydwie mąki, dodać cukier i pokrojone na kawałeczki zimne masło. Rozcierać palcami masło z resztą składników aż powstanie kruszonka (drobne okruszki ciasta).
Na podpieczony spód wyłożyć warstwę sera, na nim ułożyć jagody, na wierzchu rozsypać kruszonkę. Ciasto piec przez 35 - 40 minut na lekko złoty kolor.
smakowite połączenie :)
OdpowiedzUsuńMmm, ciasto wygląda przepięknie i bardzo apetycznie :)
OdpowiedzUsuńwszystko, co najlepsze! i ser, i jagody, i kruszonka <3
OdpowiedzUsuńpysznie :)
OdpowiedzUsuńzdjęcia są przepiękne.
OdpowiedzUsuńa ciasto? rewelacyjne.
Kruche ciasto z owocami bylo jednym z dwoch ciast, ktore udawaly sie mojej Mamie, wiec trudno sie dziwic, ze mam do niego slabosc :) Twoje wyglada bardzo apetycznie!
OdpowiedzUsuńrewelacyjne, szkoda,że nie mam jagód .
OdpowiedzUsuńwłaśnie zrobiłam z truskawkami - aaaaaaaaaach <3
OdpowiedzUsuńMmmm musi być też pysznie!Daj znać jak wrzucisz na bloga,z przyjemnością zajrzę:)Pozdrawiam!
OdpowiedzUsuńprześliczne.
OdpowiedzUsuńBardzo apetyczne ciacho! i ten piękny fiolet...
OdpowiedzUsuńwczorajaj wieczorem upieklam. zjadlam spory kawalek jeszcze cieplego, po czym wyszlam na chwile do sasiadki. jak wrocilam, nie bylo juz polowy ciasta (maz) a teraz zostaly juz tylko dwa kawalki.. reasumujac: bardzo nam smakuje :-)
OdpowiedzUsuńCieszę się ogromnie :) Pozdrawiam gorąco!
Usuń