Rozmarynowe pancakes z fetą i zielonym groszkiem
Alternatywa dla słodkich pancaków na lekki obiad lub kolację. Wystarczy zrezygnować z cukru na rzecz soli, dodać do ciasta trochę ziół i placuszki w formie wytrawnej gotowe. Pomysł zaczerpnęłam stąd , ale zmieniłam nieco przepis, podaję z moimi zmianami. Bardzo smaczne!
Składniki (na ok.15 placuszków):
1 szklanka maślanki
2 jajka
60 ml oliwy
230 g mąki (u mnie pełnoziarnista)
1 łyżeczka soli
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżki posiekanego świeżego rozmarynu lub 2 łyżeczki suszonego
Do podania:
100 g sera feta lub twarożku koziego
2 łyżki kwaśnej śmietany
1 łyżki drobno posiekanego szczypiorku
1 drobno posiekany ząbek czosnku
sól
1 szklanka zielonego groszku
Przygotowanie:
W jednej misce wymieszać maślankę, jajka i oliwę. Do drugiej miski przesiać mąkę z proskiem do pieczenia, dodać sól i rozmaryn. Wlać mokre składniki do suchych i dokładnie wymieszać. Smażyć małe placuszki na rozgrzanej patelni, najlepiej bez tłuszczu. Podawać z dodatkami.
wytrawne pankejki, cuuudnie :) niesamowicie inspirujący przepis. Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńBardzo smakowite połączenie!
OdpowiedzUsuńSwietny pomysł na wytrawne pankejki, a do tego feta lub kozi serek, zioła - dobry przepis!
OdpowiedzUsuńSzczerze mówiąc, nigdy nie wpadłabym na to, żeby zrobić pancakesy na słono :)
OdpowiedzUsuń