Penne z zielonym groszkiem,miętą i miodowym winegretem
Prawdziwie letnie wydanie makaronu, które dobrze smakuje zarówno na gorąco jak i na zimno. Lekkie i orzeźwiające danie, stworzone na szybko z tego co było w lodówce. Wyszła bardzo smaczna kombinacja słodkiego groszku i sosu z ostrym smakiem sera koziego. Polecam na gorące dni :-)
Składniki (na 2-3 porcje):
200 g makaronu penne
1-1,5 szklanki mrożonego groszku
100 g pleśniowego sera koziego
30 g startego parmezanu
2 garstki pestek słonecznika zrumienionych na suchej patelni
listki świeżej mięty
Na sos:
1 łyżka soku z cytryny
1 łyżeczka płynnego miodu
sól morska
pieprz
3 łyżki oliwy extra vergine
Przygotowanie:
Makaron ugotować razem z groszkiem w osolonej wodzie zgodnie z przepisem na opakowaniu. W międzyczasie przygotować sos: sok z cytryny wymieszać z miodem, doprawić solą i pieprzem, na koniec wlać cienką strużką oliwę cały czas mieszając. Odcedzony makaron wymieszać z sosem, serem kozim, słonecznikiem i miętą. Podawać ze świeżo startym parmezanem. Smacznego!
Pyyysznie!
OdpowiedzUsuńprzepysznie :)
OdpowiedzUsuńpowiem szczerze nie jadłam jeszcze żadnej pasty z miętą...chyba czas spróbować, korzystając z Twojej propozycji
Koniecznie spróbuj,idealne na lato!:)
OdpowiedzUsuńśliczne kolory prawdziwe lato na talerzu.
OdpowiedzUsuń